Silvestr pohledem policie: Byl relativně klid

Policie copyI když se letošní oslavy Silvestra a příchodu Nového roku odehrály v platnosti mimořádných a krizových opatření, přesto policisté v našem kraji řešili řadu méně závažnějších incidentů. Na veřejně přístupných místech se lidé téměř neshromažďovali, v Jihlavě byla na náměstí na FB avizovaná akce, které se zúčastnilo od 19.00 cca 100 občanů, kteří se po hodině pokojně rozešli. Na místě situaci monitorovali policisté a lidé se chovali ukázněně a nedopouštěli se žádného protiprávního jednání. V ostatních okresních městech kraje byl relativně klid.

Na lince 158 jsme v průběhu noci přijali na tři desítky oznámení od občanů, kteří si stěžovali na rušení nočního klidu. Na všechna volání policisté reagovali a vyjížděli na místo řešit oznámení.
Jeden občan ale zneužil tísňovou linku 158, na kterou volal opakovaně v 15 případech. Tento muž volal poprvé ve 2.45 minut a z hovoru bylo patrné, že je zřejmě ovlivněn alkoholem. Policistům v prvním volání oznamoval, že v obci na Pelhřimovsku dochází k porušování mimořádných a krizových opatření. Policisté vyjeli na místo a žádné protiprávní jednání nezjistili. Poté volal muž ještě ve 14 případech, kdy poslední hovor byl kolem 4.45 hodin. Muž vždy vymýšlel další historiky, a to i přesto, že ho operační důstojníci upozornili na skutečnost, že se dopouští protiprávního jednání a zneužívá linku 158. Poté jsme hovor lokalizovali a vyjeli na místo a muže jsme zajistili. Dechová zkouška vykázala hodnotu 2,59 promile alkoholu. Muže jsme umístili na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě. Muž je podezřelý z přestupku na úseku elektronických komunikací. Jedná bude zadokumentování a přestupek k řešení předán Českému telekomunikačnímu úřadu.
Postih: Zneužití linky tísňového volání může mít vážné následky. V době, kdy složky vyjíždějí na smyšlené volání, může jejich okamžitou pomoc potřebovat někdo jiný na jiném místě. Osoba, která zneužije linku tísňového volání, porušuje zákon o elektronických komunikacích v rovině přestupkového jednání, za což lze uložit až dvou set tisícovou pokutu,
Na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě jsme umístili ještě dvě další podnapilé osoby, které ohrožovaly vlivem opilosti sebe nebo své okolí. Museli jsme také řešit několik případů, kdy se lidé chovali pod vlivem alkoholu agresivně ve svých domácnostech a jejich rodinní příslušníci nám případ oznamovali. Právě těchto případů se týkaly dva převozy na protialkoholní záchytnou stanici.
Nad ránem jsme cestou linky 112 přijali oznámení, že někde na louce u obce Klátovec se pohybují dva mladí lidé, kteří se zřejmě ztratili, neznají cestu zpět do objektu, kde pobývali a slavili konec roku. V oznámení uváděli, že se pohybují někde kolem Javořice. Vzhledem ke klimatickým podmínkám – venkovním teplotám kolem mínus deseti stupňům jsme díky vynikající místní znalosti policistů a také za pomoci aplikace „záchranka“ oba mladé lidi vypátrali. Oba byli podchlazeni, ale byli bez zranění. Údajně se šli po požití alkoholu při oslavě konce roku a příchodu nového roku projít a nedokázali sami nalézt cestu zpět do objektu, kde pobývali.
V průběhu Silvestra jsme vyjížděli šetřit okolnosti celkem 12 dopravních nehod, při kterých se dvě osoby těžce zranily.
Nejvážnější nehoda se stala ve 13:20 hodin – dopravní nehoda se stala v Třešti na ulici Revoluční. Došlo zde na silnici II/406 ke střetu osobního vozidla a dvou chodců – maminky a jejího nezletilého syna. Oba chodci přecházeli komunikaci přes přechodu pro chodce a na přechodu pro chodce je přehlédl šestašedesátiletý řidič, který po silnici projížděl. Oba chodci utrpěli vážnější zranění a byli převezeni vozidlem zdravotnické záchranné služby do jihlavské nemocnice.

Policejní hlídky vyjížděli také ke dvěma požárům:

  1. požár garáže – 23:28 na Chotěbořsku – došlo k požáru garáže se zaparkovaným osobním vozidlem a motocyklem. Vzniklá škoda 250 000 korun. Věc si převzal vyšetřovatel HZS.
  2. Požár chatky – 01:35 v Jihlavě došlo k požáru dřevěné chaty. Bez evakuace a bez zranění. Škoda 500 000 korun. Ohledání místa bude pokračovat po vychladnutí požářiště za denního světla.  

-pčr-

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru