Volba prezidenta ČR se koná již tento pátek a sobotu

Hrad Volba prezidenta ČR se koná ve dvou dnech, v pátek 12. ledna 2018 od 14 do 22 hodin a v sobotu 13. ledna 2018 od 8 do 14 hodin. Případné druhé kolo se koná rovněž ve dvou dnech, na území ČR v pátek 26. ledna 2018 od 14 do 22 a v sobotu 27. ledna 2018 od 8 do 14 hodin.

Voličem pro volbu prezidenta ČR je státní občan ČR, který alespoň druhý den volby, tj. 13. ledna 2018, dosáhl věku nejméně 18 let. Ve 2.kole volby může volit i státní občan České republiky, který alespoň druhý den druhého kola volby, tj. 27. 1. 2018, dosáhl věku 18 let.
Volební místnost
Ve volební místnosti budou na viditelném místě vyvěšeny vzory hlasovacích lístků označené nápisem „VZOR“, dále prohlášení kandidáta o vzdání se kandidatury nebo informace o ztrátě volitelnosti kandidáta; pokud byla doručena do 24 hodin před zahájením volby, při zjišťování výsledků volby se k hlasům odevzdaným pro takového kandidáta nepřihlíží; dále i případná informace o tiskových chybách na hlasovacích lístcích s uvedením správného údaje.
Hlasování: Prokázání totožnosti a státního občanství
Volič prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství ČR platným občanským průkazem, nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem ČR anebo cestovním průkazem. Voliči, který tak neučiní, nebude hlasování umožněno. Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen tento průkaz odevzdat okrskové volební komisi; ta jej přiloží k výpisu ze zvláštního seznamu voličů. Voličský průkaz opravňuje k hlasování v jakémkoli volebním okrsku na území ČR.
Hlasovací lístky
Na každém hlasovacím lístku je uvedeno číslo určené losem. U každého kandidáta je, mimo jiné, uvedena příslušnost k určité politické straně nebo politickému hnutí nebo údaj, že je bez politické příslušnosti.
Hlasovací lístky pro první kolo volby byly distribuovány voličům nejpozději 3 dny přede dnem volby, tj. do 9. ledna 2018. V případě, že dojde k jejich poškození nebo ztrátě anebo volič zjistí, že nemá k dispozici všechny hlasovací lístky, je možné požádat ve volební místnosti okrskovou volební komisi o vydání nové kompletní sady hlasovacích lístků. Volič, který hlasuje na voličský průkaz, může obdržet hlasovací lístky na požádání.
Hlasování do přenosné volební schránky
Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních nebo rodinných, důvodů obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči 2 své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. Na Městském úřadě Velké Meziříčí můžete hlásit požadavky na návštěvu s přenosnou hlasovací schránkou na podatelně úřadu, tel.: 566 781 111, nebo u Bc. Kateřiny Komínkové, tel.: 566 781 175.
Druhé kolo volby prezidenta ČR
V případě, že žádný z kandidátů nezíská počet hlasů potřebný ke zvolení, tj. nezíská nadpoloviční většinu z celkového počtu platných hlasů oprávněných voličů, kteří se voleb zúčastnili a odevzdali platný hlas, koná se druhé kolo volby prezidenta za 14 dnů po začátku prvního kola volby, tedy v pátek 26. ledna 2018 ve stejném čase. Hlasovací lístky pro druhé kolo volby: volič obdrží hlasovací lístky kandidátů postupujících do druhého kola ve dnech volby přímo ve volební místnosti.
Prezidentem republiky je zvolen ten kandidát, který získal ve druhém kole volby nejvyšší počet platných hlasů oprávněných voličů.
-měú, red-

Více na www.velkemezirici.cz

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru