Probíhá Tříkrálová sbírka

trikralova sbirka_2018_1Do Tříkrálové sbírky se ve žďárském regionu zapojilo zhruba 2 000 koledníků. Rozdáno bylo více než 500 pokladniček.

Koledníci od 1. do 14. ledna vyrážejí do ulic, navštěvují domovy, předají informační letáček a požádají o finanční příspěvek pro potřebné, shrnuje ředitelka žďárské Charity Jana Zelená (na snímku).
Takové množství dobrovolníků již vyžaduje určitou koordinaci, kterou zajišťují v různých lokalitách tříkráloví asistenti. Těch je zhruba sedmdesát. „Mají za úkol předávat informace vedoucím tříkrálových skupinek, organizačně koordinovat jednotlivé skupinky, vysílat na různá území regionu a být jim podporou. To vše se uskutečňuje pod záštitou hlavní koordinátorky sbírky, která je naší pracovnicí," říká Zelená, „ta v prosinci rozváží veškerý materiál tříkrálovým asistentům, sestavuje plány, koordinuje práci asistentů a v lednu uzavírá sbírku, vede statistiky, potřebnou administrativu. Samozřejmě je také spoluorganizátorkou doprovodných akcí, jako je žehnání koledníčků, spolupráce na přípravě tříkrálového koncertu apod. Pro tento ročník je změna na pozici koordinátora sbírky. Veroniku Dobrovolnou vystřídala Jitka Milčáková."
Finance ze sbírky roku 2018 poputují na podporu stávajících služeb Charity. „Počítáme s podporou terénních služeb, které jsou v tuto chvíli velmi žádané, a také s případnou podporou těch služeb, které se mohou díky změně ve financování sociálních služeb dostat do finančních problémů. Část výtěžku bychom rádi opět věnovali do potřebného projektu Charitní záchranná síť, část pak do rozvoje chudých oblastí v zahraničí, ve kterých působí Diecézní charita Brno," upřesnila Zelená. Ta připomněla úplně první sbírku v roce 2001 s výtěžkem 12 471 Kč, které tehdy vykoledovalo zhruba dvanáct králů. Během 18 let jsme se organizátoři dostali až na třímilionovou hranici za podpory dvou tisíc koledníků.

-red, char-

trikralova sbirka_2018_2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru