Od kauzy vyměněných holčiček uplynulo 15 let

Vymena copyKauzu vyměněných holčiček, z nichž jedna byla z Jabloňova u Velkého Meziříčí, v minulém týdnu připomněla některá celostátní média. Od záměny dětí uplynulo totiž 15 let.

Také tehdejší týdeník Velkomeziříčsko o fatálním pochybení třebíčské nemocnice, kde k záměně došlo, informoval. Rodičům i dětem chyba zdravotní sestry na dlouhou dobu negativně ovlivnila jejich životy.

Poté, co se na záměnu přišlo, a po zdlouhavém procesu trvajícím asi rok, se nakonec holčičky Veronika s Nikolkou dostaly zpět ke svým biologickým rodičům. Ti požadovali odškodné celkem dvanáct milionů korun, zmíněná nemocnice nabídla každé rodině po třech stech tisících korunách. To rodiny odmítly a soud jim nakonec přiřkl po více než třech milionech.
„Myslím, že to byla jedna z největších kauz, kterou jsem v regionální žurnalistice zažila,“ říká k tomu Iva Horká, která v té době působila jako redaktorka v týdeníku Velkomeziříčsko a o záměně tehdy psala, „byl to neskutečný poprask, na tiskovou konferenci do třebíčské nemocnice, ale třeba i do domu v Jabloňově, kde jedna z rodin bydlela, se sjeli novináři skutečně z celého světa.“

Problému se záměnou dětí se věnuje nový seriál

Možná proto, že je toto téma divácky přitažlivé, natočila a představila ČT1 v těchto dnech nový, třináctidílný seriál Kukačky. Ten popisuje právě příběh dvou rodin, kterým v nemocnici personál omylem vyměnil děti. Na vše se přišlo až po dlouhých šesti letech. Podobné případy přitom nejsou neobvyklé ani ve světě, ale ani u nás. Asi nejznámějším je právě případ Veroniky a Nikoly z roku 2006. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsou Kukačky inspirované právě příběhem záměny dívek z porodnice v Třebíči, dle tvůrců dramatu tomu tak nebylo, uvedl pro média scénárista seriálu. Ve skutečnosti prý vycházel z vlastní zkušenosti. „Mé mamince přinesli po porodu místo mě cizího kluka. Všimla si toho po pár minutách a zjednala nápravu,“ prozradil autor scénáře.
Obdobných případů ale prý přibývá po celém světě. „Jde o velice osobně komplikované události, které nemají jednoduché řešení, a i když se tak může stát, byli bychom neradi, aby byl náš příběh s někým přímo spojován, nebo dokonce někoho negativně ovlivnil,“ uvedl producent. Diváci se ale prý nemusí bát, že by po sledování příběhu měli deprese, o zábavu prý nebude nouze.

Připravila: Iva Horká

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru