Velikonoce se blíží…

Velikonoc Poměrně brzy přivítáme hlavní svátky jara. Zelený čtvrtek letos připadá právě na Apríla (1. 4.), Velký pátek pak na 2. dubna a např. Velikonoční pondělí ponese datum 5. dubna 2021. Že jsou Velikonoce kuriózními „pohyblivými“ svátky, to téměř každý ví; ačkoliv leccos na tom přesto může některé lidi – a zvláště děti – i poněkud mást… Samozřejmě že jsou Velikonoce spjaty s připomínkou ukřižování a zmrtvýchvstání (vzkříšení) Ježíše Krista, jakož i s dalšími s tím souvisejícími událostmi, avšak termín jejich konání je každoročně předurčen datem premiérového jarního úplňku. Totiž toho prvního po tzv. astronomickém prvním jarním dni (ten dříve býval 21. 3. , v posledních letech už je ale posunut o den dřív, tj. na 20. 3.). První celý jarní měsíček můžeme letos spatřit na ztemnělé obloze v neděli 28. 3. (vizte stolní kalendář; no a bude se i čas opět měnit na letní!)… ergo Velikonoce připadají zase hned na konec následujícího týdne + na další pondělí.


Velikonoce, tradiční svátky jara a rašící plodnosti, jsou však spojeny také se zažitými lidovými zvyky a s probouzející se přírodou po dni jarní rovnodennosti, kdy den a noc trvají stejně dlouho (totiž 20. 3.). Dokonce už teď se při této příležitosti objevují první tematické dekorace… Například těchto pět velkých a krásných zajochů střeží již od minulého týdne vchod do jednoho z bytových domů v ulici Nad Gymnáziem. Jde o dílo mladých manželů Hekrdlových a těšit se z něj může jak jejich malá dcerka, tak i oni sami – a spolu s nimi také všichni sousedé či kolemjdoucí.

A na závěr malá hádanka:

Za kolik dní vstal Ježíš z mrtvých?
(Jde o chyták. Nikoliv za tři, jak by se mohlo zdát podle biblické formulace, která říká, že „třetího dne vstal z mrtvých“, ale za dva!
Jako první den se zde totiž počítá pátek, druhá je sobota, třetí den neděle. Ovšem pohledem z pátku bude za den sobota, za dva dny pak neděle. Vzkříšení Krista se konalo třetího dne od Velkého pátku, kdy byl ukřižován – tj. za dva dny.)
Text a foto: Vladimír Pařil – sobota 13. 3. 2021.

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru