Přijímačky na střední školy budou letos až v květnu

MaturityUž jen pár hodin dělí letošní deváťáky od absolvování přijímacích zkoušek na většinu čtyřletých maturitních oborů.


„Kvůli covidu-19 posouvalo ministerstvo školství přijímací zkoušky z dubna na květen. Stejně jako loni bude opět prodloužen čas na řešení testu z češtiny z 60 na 70 minut a v případě matematiky ze 70 na 85 minut. Jednotné zkoušky jsou letos povinné na víceletých gymnáziích, na čtyřletých oborech se konat vždy nemusí. I přesto mám informaci, že na většině krajem zřizovaných středních škol se osvědčeného modelu konání přijímacích zkoušek budou držet i letos,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jan Břížďala. Podle jeho informací končí v letošním roce poslední rok povinné školní docházky 4424 dětí, tedy zhruba o čtyři desítky více než loni.
Uchazeči o vzdělávání v oboru s maturitní zkouškou mohli letos pro první kolo přijímacího řízení podat až dvě přihlášky ke vzdělávání. Škola, která organizuje přijímací zkoušku, je povinna zveřejnit informace o povinnostech pro uchazeče vyplývající z mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví na svých internetových stránkách. Jednotná přijímací zkouška se skládá ze dvou písemných testů: z českého jazyka a literatury a matematiky.
Ve školním roce 2020/2021 se na SŠ v kraji vzdělává celkem 20 307 žáků v denní formě studia. Z tohoto počtu navštěvuje:
– obory poskytující střední vzdělání s maturitní zkouškou 15 392 žáků (75 ,8 %) – z toho gymnázia 6 184 žáků a nástavby 490 žáků;
– obory poskytující střední vzdělání s výučním listem (obory sk. H, E) – 4 789 žáků (23,6 %);
– obory poskytující střední vzdělání (jednoleté a dvouleté obory sk. C, E) – 126 žáků (0,6 %).
Krátce k maturitám
Zatímco v těchto dnech už intenzivně probíhají praktické části maturitních zkoušek, didaktické testy jsou naplánovány na poslední květnový týden. Žáci letošních posledních ročníků nemusí konat povinnou profilovou zkoušku z českého jazyka a literatury ani z cizího jazyka, který si zvolili ve společné části. Pokud se rozhodnou tyto zkoušky konat, konají je pouze formou ústní zkoušky.

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru