Poštovní známky jsou od 1. 2. dražší

postovni znamky_marie_tereziePoštovní známka na obyčejný dopis do 50 gramů je od 1. 2. 2018 dražší o tři koruny, tedy z 16 na 19 korun. Cena doporučeného psaní vzroste o šest korun, tedy na na 44 korun.


Česká pošta od února zvýšila cenu známky na obyčejný dopis do 50 gramů o tři koruny na 19 korun. Cena doporučeného psaní vzrostla o šest korun na 44 korun. Balíky o hmotnosti do dvou kilogramů nezdražují, zvyšují se ale ceny u výrazně těžších zásilek.
Pošta zdražení odůvodňuje snahou o zajištění kvality a dostupnosti poštovních služeb.
Nové poštovní podmínky se všemi změnami budou k dispozici na všech poštách a na webu České pošty. „Výhodnější ceny ve srovnání se základním ceníkem získají držitelé Zákaznické karty České pošty, kterou si mohou zdarma pořídit na pobočkách nebo prostřednictvím internetu," dodává mluvčí.
Pošta naposled zvyšovala cenu známky pro vnitrostátní doručování v roce 2016, kdy její cena stoupla o tři koruny na 16 korun. Ve stejném roce se zvyšovala i cena doporučeného dopisu. Loni pošta zdražila posílání doporučených a cenných balíků po ČR i do zahraničí.

Množství posílaných dopisů v posledních letech klesá, přesto v celkovém objemu stále dominují. Ročně jich lidé pošlou stovky milionů. Jen v roce 2016 se snížil počet doručených obyčejných psaní o 11 procent, absolutní čísla pošta neuvedla.
O tři koruny podražily i obyčejné zásilky s vyšší hmotností. Například poslání dopisu do 100 g vyjde na 23 korun a půlkilová zásilka na 27 korun. Podobně například doporučené psaní o hmotnosti jeden kilogram bude stát 60 Kč.
U balíků Do ruky a Na poštu zůstaly stejné ceny v nejnižší kategorii do dvou kg, pro těžší zásilky se sníží počet hmotnostních kategorií. Zatímco do zhruba deseti kg po tomto kroku zásilky mírně zlevnily, balíky o vyšší hmotnosti podražily. Například poslání desetikilového balíku Do ruky vyjde nyní nově na 163 korun, což je o sedm korun méně než dříve, balík o hmotnosti 20 kg naopak podražil o 39 Kč na 247 korun.
Česká pošta spravuje 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších sítí v Evropě. Podnik zaměstnává více než 31 000 zaměstnanců a v roce 2016 vykázal zisk 193 milionů korun při výnosech 19,4 miliardy korun.
-zdroj: Česká pošta, HN, E-

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru