Radní vyhlašují konkurz na ředitele škol. Ale jen na některé

SkolaNa tři ředitele škol velkomeziříčští radní vyhlašují konkurz.
Podle sdělení starosty města Josefa Komínka jde o Základní školu na ulici Oslavická, Základní a mateřskou školu v Mostištích a na Mateřskou školu Velké Meziříčí, pod níž spadají všechny mateřské školy ve městě.

Mandát letos po šesti letech končí všem ředitelům škol, konkurz radní vypisují ale pouze na tři z nich. Ředitelky Dagmar Suchou, Jitku Hublovou a Boženu Suchánkovou tak rada odvolala z jejich funkcí. Do konkurzu se však mohou přihlásit znovu. Učiní tak ale jenom jedna z nich – Božena Suchánková, která vede školské zařízení MŠ Velké Meziříčí. Dagmar Suchá dopředu avizovala, že již o ředitelství na škole Oslavická zájem nemá, Jitka Hublová se podle svých slov ucházet o post znovu nebude. Dvě ze tří odvolaných ředitelek – B. Suchánková a J. Hublová – jsou v důchodovém věku.
Podle jakého „klíče" radní o vypsání konkurzů rozhodovali, jednoznačně ti z dotázaných neodpověděli. Vedení radnice uvedlo, že takto rozhodla většinová část rady. Pět členů (Komínek, Lavický, Ripperová, Jurdová, Pokorný) bylo pro to, aby se konkurz konal pouze na tato tři místa, a dva – radní Blažek a Kaše - byli proti.
Dvěma odvolaným ředitelkám se ale rozhodnutí radních nelíbí. „Myslím si, že je to nespravedlivé, vyhlásit řízení pouze na některá místa. Osobně to beru jako diskriminaci kvůli věku," zhodnotila rozhodnutí rady B. Suchánková.
„Podle §166 školského zákona může zřizovatel vyhlásit konkurz na ředitele školy nebo ředitele školského zařízení pro další období. Na radě města k tomuto bodu proběhla konstruktivní diskuze a došlo k odsouhlasení výše popsané možnosti. Můj názor byl jiný," sdělil Pavel Blažek, „rada však nadpoloviční většinou rozhodla a toto rozhodnutí ctím. Věřím, že každý ze stávajících ředitelů, který se cítí na vykonávání tak nelehké funkce, se do konkurzu přihlásí a může tak obhájit svoji dlouholetou práci v konkurenci s jinými bezesporu stejně kvalitními uchazeči."
„Byla jsem opravdu velmi překvapená z toho, že patřím mezi trojici odvolaných ředitelů," sdělila B. Suchánková a kolegyně Hublová dodala, že se jí postup radních po lidské stránce dotkl. „Logicky se nabízí, že mělo být vyhlášeno výběrové řízení na všechny posty, anebo jenom na Oslavickou, když její ředitelka rezignovala sama," míní J. Hublová. Ona sama se o místo již ucházet nebude, ale uvedla, že se do konkurzu přihlásí zástupce z jejich mostišťské školy.
„Rozhodnutí rady mohlo být v podstatě jakékoliv. Od konkurzu na žádného, jednoho, nebo všechny ředitele (ředitelky) škol. Cítí-li se někdo dotčen, je to jenom jeho osobní pocit ničím nepodložený a neopodstatněný. Ředitelé před šesti lety šli do konkurzu s vědomím, že za šest let tato možnost může nastat a musí s tím počítat. Naopak mají obrovskou výhodu oproti případným jiným uchazečům, že prostředí školy znají, znají své podřízené, znají klima školy, mají obrovské zkušenosti s řízením a vedením škol.
Konkurence je zdravá a myslím si, že nikdo na tomto světě nemáme nic jistého, až na jedno. Jak jsem již psal, přihlásit se může kdokoliv a ať vyhraje ten lepší," dodal ještě radní Blažek, který ale většinové stanovisko rady nezastával. Stejně jako jeho kolega J. Kaše.
„Pan starosta má jistě pravdu v tom, že většina radních byla pro níže popsané stanovisko. Toto rozhodnutí samozřejmě jakožto radní, ctící demokratická pravidla rozhodování s výstupem daným většinovým hlasováním radních, akceptuji, respektive musím akceptovat," reagoval na náš dotaz J. Kaše, „na druhé straně mi nic nebrání v tom, s vědomím, že žijeme ve svobodné a demokratické společnosti, abych veřejně ventiloval to, že za svou osobu s tímto stanoviskem nesouhlasím. Což jsem vyjádřil i svou nepodporou téhož při hlasování. Domnívám se totiž, že – pokud to zákon umožnuje – mají vedoucí pracovníci své posty v pravidelných intervalech obhajovat všichni. A to bez ohledu na věk, vyznání, politickou příslušnost, barvu pleti atd., atd. Znám mnoho aktivních osob důchodového věku a naopak, též znám mnoho kalendářně mladších, avšak fakticky opotřebovaných a pasivních individualit. Výběrové řízení totiž není nic osobního. Umožňuje každému vedoucímu pracovníkovi zamyslet se nad svou dosavadní prací pro organizaci, které ‚velí ' pochlubit se svými úspěchy a zároveň i publikovat svou vizí pro její budoucnost“, stojí si za svým Kaše.
J. Komínek se domnívá, že konkurz na všechny ředitele je zbytečný a že město je spokojeno s jejich prací. V. Lavický uvedl: „Rada pravidelně hodnotí ředitele, takže si myslím, že to hodnocení není nikdy tak špatné, aby to směřovalo k tomu, že budou odvoláni všichni."

-připr. red. ML-

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru