Loskuták poradí, jak uplést maxi mrskačku z Meziříčí

LoskutakNa Bílou sobotu v pořadu Rady ptáka Loskutáka ve 12.30 (přesný čas uvádí TV program) ukáže Josef Matějíček z Velkého Meziříčí, jak se plete třímetrová mrskačka.

Pokud tedy ještě mužská část populace nemá připravenou pomlázku na letošní Velikonoce, může si ji podle televizního návodu uplést. Jde o stejnou techniku, jakou J. Matějíček představil na velikonoční výstavě Spolku žen v Jupiter clubu a k vidění je ve videu též na našich webových stránkách nebo na https://www.facebook.com/Medricskelisty

 Uplést třímetrovou mrskačku zabere i s přípravou zhruba patnáct minut. Na rozdíl od malých půlmetrových, které J. Matějíček zvládne za tři minuty, musí u maxi pomlázky asistovat ještě jeden člověk.

Při natáčení pořadu minulou neděli v Praze velkomeziříčskému zručnému pletaři pomáhal sám moderátor, herec Petr Rychlý.
Ten byl za odměnu obdarován mrskačkami z Velkého Meziříčí, ale také dřevěným zajícem (viz snímek nahoře).
„Štáb se mě ptal, jestli mne nebolí ruce," sdělil s úsměvem J. Matějíček, „no samozřejmě, že bolí. Vždyť jenom na letošní Velikonoce jsem napletl více než dvě stě kousků," dodal mladý muž. Ten zároveň přidává ještě radu: aby vrbové pruty při pletení velké mrskačky nepraskly, je potřeba materiál namočit do vody.
„Během natáčení se nám to totiž stalo. Takže jsem musel ukazovat, jak takový prasklý prut dokáži nahradit, aby to nebylo poznat," přiznal se Matějíček. Jak se mu to povedlo, můžete vidět ve zmíněném pořadu. Tam velkomeziříčský kutil není poprvé, v Loskutákovi již svoje rukodělné dovednosti ukázal loni v říjnu, kde prezentoval květinový truhlík.
Josef Matějíček, otec dvou dětí, plete pomlázky od malička, tedy více než třicet let. „Naučil mě to tehdy můj kamarád," odhalil původ svého umu. Poděkování touto cestou směřuje pak také k jeho manželce Jitce a sousedovi Jiřímu Sýkorovi, kteří mu při pletení pomáhají.
Tým tvůrců Rad ptáka Loskutáka pro vás vyhledává nové trendy a nápady z oblasti kutilství, zahradničení, úpravy bytu a domu, vaření, domácích zvířat, koníčků, atd.
Rady ptáka Loskutáka sledujte každou sobotu v cca 12.45 na Nově.
Text: Iva Horká, foto: archiv Josefa Matějíčka

 Loskutak_pomlazka_matejicek_1

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru