Čápi na tasovském komíně sedí na dvou vejcích. Lidé se těší na mláďata

cap s_vajickyV minulém čísle týdeník Medřičské listy přinesl jako první informaci o čápech na komíně v Tasově, které snímá kamera.

Čapí pár vzbudil nemalý zájem jak mezi čtenáři či uživateli Facebooku, tak v mediálních kruzích.

Například Česká televize ve čtvrtek 5. dubna natáčela v Tasově reportáž do večerních zpráv Události z regionů, které vysílá v 18 hodin.
„Také mě ten zájem překvapil. Ve čtvrtek tu byla dokonce natáčet televize ČT1 a bylo to 3× vysílané," sdělil nám iniciátor myšlenky Milan Mladý z Tasova, na jehož firemním webu www.litas.cz mohou zájemci video sledovat.
„Už se nám podařilo odstranit problém se sdílením na našich webových stránkách. Teď se budeme snažit ještě zkvalitnit přenášení videa," slíbil M. Mladý, který bíločerné opeřence monitoruje se zájmem, „čápi hnízdo upravují a nosí tam stavební materiál jako třeba větve, suchou trávu i nějaký ten odpad, třeba plastové sáčky a dokonce tam byla i stará bota."
Majitel webu předpokládá, že se zájem ještě zvýší, až se čapí dvojici vylíhnou mláďata. Aktuálně je to totiž tak, že v hnízdě jsou dvě vajíčka. „Když v neděli vypadla kamera, tak jsem měl hned několik telefonátů, co se děje," dodává podnikatel.
Čáp hnízdí jednou ročně od dubna do srpna. Snůška čítá 2–7 bílých vajec. Inkubace začíná od snesení prvního vejce a trvá přibližně 33 dnů, sedí oba rodiče.
Mláďata se líhnou postupně a je mezi nimi tak patrný věkový rozdíl. Ptáci zimující vJihoafrické republice, každý rok uletí cestou na zimoviště a zpět více než 20 000km, uvádí Wikipedie.
A právě malí čápi budou patrně největším tahákem.
„Nemohu se dočkat, až uvidím mláďata. Tihle tažní ptáci mne prostě fascinují, zejména jejich přelety do zimovišť a zpátky. Proto jsem velmi ráda, že někdo přišel s takovým nápadem i u nás a my můžeme nahlédnout do zákulisí čapí rodiny," těší se například jedna z našich čtenářek, která nadšeně čapí rodinku ukázala svým dětem a říká, že v tomhle případě jim počítač a internet opravdu nezakáže.
Průběžně budeme o životě v čapím hnízdě přinášet aktuální fotky a info.

Iva Horká

cap2cap3capi tasov detail z kamery

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru