Pokračují přijímací zkoušky na střední školy

SkolyDruhým termínem jednotných přijímacích zkoušek pokračovaly v pondělí přijímací zkoušky na maturitní středoškolské obory. Podle statistik Kraje Vysočina je aktuálně v devátých třídách základních škol téměř 4200 žáků, tedy zhruba o sto více než v loňském školním roce.

„Předpokládá se, že více než polovina z nich zkusí štěstí v minimálně jednom z nabízených přijímacích termínů," říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová. Přijímací zkoušky se skládají ze 70 minutového testu z matematiky a hodinové práce z českého jazyka.
První termín přijímací zkoušky absolvovali zájemci o maturitní středoškolské studium už v minulém týdnu. Teď mohli zájemci absolvovat druhý pokus. Z obou z nich se uchazečům započte lepší výsledek. Testy z povinných přijímacích zkoušek mohou školy doplnit vlastními zkouškami v období do 28. dubna. Na většině škol výsledek z jednotných přijímaček bude muset tvořit alespoň 60 procent celkového hodnocení uchazeče. Výjimkou jsou sportovní gymnázia, kde to bude 40 procent. Výsledky zkoušek dostanou ředitelé středních škol vyhodnocené v pátek 27. dubna 2018. Náhradní termíny přijímaček jsou ministerstvem školství stanoveny na 10. a 11. května 2018.

-krú-

Maturity na Vysočině se týkají téměř čtyř tisíc žáků

I na Vysočině na 52 školách se minulý týden konaly písemné maturitní zkoušky. Začaly, stejně jako vloni, písemnou prací z českého jazyka a literatury. Následovala písemná práce z cizího jazyka, případně z matematiky dle volby maturanta na začátku měsíce května.

„Na Vysočině se k maturitní zkoušce přihlásilo celkem 3972 žáků. Podle prvních informací od ředitelů krajských středních škol se opakuje situace z minulých let – středoškoláci dávají přednost cizímu jazyku před matematikou," říká radní Fialová.
Zatímco maturitní zkouška z českého jazyka a literatury je na středních školách povinná, druhý předmět si mohou žáci zvolit sami, na výběr je stále matematika nebo cizí jazyk. To se má změnit od roku 2021, kdy v počtech povinně začnou maturovat gymnazisté, o rok později ostatní žáci.
Důležité termíny:
2. – 9. 5. didaktické testy z matematiky, češtiny a cizích jazyků a písemné práce z cizích jazyků
16. 5. ústní maturitní zkoušky vč. profilových
Počet maturantů v roce 2018:
školy zřizované Krajem Vysočina - 35 škol - 2808 maturantů
školy zřizované soukromou osobou - 11 škol - 958 maturantů
školy zřizované církví - 4 školy - 166 maturantů
škola zřizované obcemi - 2 školy - 40 maturantů
-zdroj: KrÚ Vysočina-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru