Návštěva dentální hygieny jako součást našeho života

Smile Air-flowMít vlastní zuby, krásný úsměv a svěží dech není sen, ale skutečnost pro ty, kteří si to přejí. Všichni si umíme docela dobře vyčistit části zubů, které vidíme. Ale co s nepřístupnými místy? Jak se zbavit nepříjemného zápachu z úst, zajistit si svěží dech a zářivý úsměv?
Na všechny tyto otázky dostaneme odpověď u dentální hygienistky.


„V naší ordinaci dentální hygieny pacienty seznamujeme s pravidly péče o zdraví úst. Dentální hygienistka vám přímo na míru vybere pomůcky a techniky čištění zubů.
Námi poskytované služby sice nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, ale za poměrně krátkou dobu a za pomoci úsilí vašeho a dentální hygienistky zjistíte, že investovat do prevence se vyplatí,“ říká Kateřina Kozlová, DiS., dentální hygienistka z Centra zubní péče B smile v Osové Bítýšce. A dále se jí ptáme:
Co to je dentální hygiena?
Jde o preventivní léčebný výkon, jenž si klade za cíl odstranění zubního kamene, povlaku na zubech a jiných nečistot, které nemají v dutině ústní být. Díky dentální hygieně dochází k redukci bakterií, tedy i ke snížení rizika infekce, parodontitidy (zánětu dásní) a také k prevenci zubního kazu, protože i ten má bakteriální původ. Bakterie v ústech se tak redukují na určitou úroveň, kterou je imunitní systém schopen zvládat.
Jak tedy celá procedura u vás vypadá?
Dentální hygiena začíná rozhovorem s pacientem – já s ním proberu jak si správně čistit chrup. Kartáček s pastou jsou základ, k dobré hygieně je potřeba ještě používat mezizubní kartáček a popřípadě dentální nit, vždyť zub má pět ploch. Ukážu správnou techniku užití všech pomůcek. Pak už dojde k samotnému ošetření zubů. Na závěr zuby nafluoriduji.
Proč je dentální hygiena důležitá?
Dentální hygiena předchází vážnějším problémům v ústní dutině a tím pacientům do budoucna ušetří spoustu peněz. Abychom měli zdravé zuby a dásně, na dentální hygienu bychom měli docházet dvakrát do roka jako doplnění k preventivním prohlídkám u zubního lékaře. Věková hranice pacientů je již od malých dětí s právě prořezanými dočasnými zoubky, až po seniory s protetickými náhradami.
„V našem zubním centru B smile se specializujeme na péči o celou rodinu – přijímáme do péče čerstvě narozená miminka, učíme jejich rodiče, jak se jim správně starat o zoubky a s celým týmem řešíme případné problémy.“ říká MUDr. Eva Brázdilová, vedoucí lékařka Centra zubní péče B smile a dodává. „Pacienti v B smile se nediví, když je lékař pošle s malým dítětem za dentální hygienistkou, zeptá se, jak si čistí zuby babička s dědou, zda není v rodině někdo, kdo by na děti mohl přenášet špatné bakterie. Tohle vše je totiž pro zdraví zubů důležité stejně jako spolupráce všech odborníků v týmu.“
Proč je důležitá spolupráce více odborníků v péči o pacienta?
Pokud například samotný lékař není schopen malé dítě s kazem ošetřit a neřeší to, je to pak velký problém. Pokud lékař nespolupracuje s kvalitní hygienistkou, se kterou pravidelně mluví a plánuje péči o pacienty, je to také špatně. Když se hygienistka nemůže s lékařem domluvit, podívat se na snímky zubů a upravit péči na míru každému – není tato péče tak efektivní a dobrá. Proto jsem přesvědčena, že nejlepší je spolupráce více odborníků na jednom pracovišti. Pacient se může poradit s několika lékaři, navštívit dentální hygienistku, která je součástí týmu a jde jí o stejnou věc. Lékař potom kontroluje práci hygienistky a spolu upravují péči, podle toho, jak pacient spolupracuje. Výbornou součástí týmu je také lékař – parodontolog.
Kdo to je parodontolog?
„Parodontolog je specialista na léčení nemocí závěsného aparátu zubu. Jeho snahou je zlepšení stavu chrupu pacientů případnou rekonstrukci chrupu nebo cestou pomocných operací vedoucí k záchraně jednotlivých zubů. Je tady také možnost přeléčení zubů pod mikroskopem.“ říká MDDr. Marie Kopečná, parodontoložka v Centru zubní péče B smile.
„V našem zubním centru se snažíme o komplexní přístup, protože víme, že jeden lékař nemůže vědět všechno. Hledáme proto společně jak co nejlépe pomoci lidem v péči o jejich chrup. Věřte, že to děláme s láskou a chutí posouvat vztah mezi lékařem a pacientem na novou, přátelskou úroveň.Přeji vám za celý tým Centra zubní péče B smile krásné naplněné léto, čas kdy budete více s těmi lidmi, které máte rádi.“ uzavírá MUDr. Eva Brázdilová.
Kontakty:
Centrum zubní péče B smile
Osová Bítýška 303
Tel. 566 536 712. GSM: 733 610 662
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.bsmile.cz

-BS-

Smile1

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru