Exstarosta Necid ovlivňoval zpravodaj. Nyní z toho obviňuje jiné

Necid RadovanNová rada města chce udělat změny v obsahu radničního měsíčníku.

„Udělejme z toho doopravdy zpravodaj, který bude informovat hlavně o našem městě a ne co z toho je teď," vyslovil svůj názor radní Blažek. Proto si radní města nechali udělat analýzu měsíčníku.

Podle R. Necida jde o snahu radních cenzurovat tento zpravodaj a otupit opozici. „Nám se to strašně nelíbí. Myslím si, že to není nejšťastnější,“ řekl Necid.

Ovšem, když on byl starostou, ve zpravodaji se de facto neobjevovaly kritické články vůči němu nebo „jeho“ radním, přestože náměty byly. Například když Necid nepřiznal příjem 3,5 milionů, za což byl uznán vinným ze spáchání přestupku a dostal pokutu, ve zpravodaji se o tom nic neobjevilo. Stejně jako když kontrolní výbor zjistil zásadní nedostatky ve fungování rady města v působnosti valné hromady Jupiter clubu. Autor tohoto textu se sám setkal s tím, že jeho kritický článek týkající se R. Necida nebyl ve zpravodaji otištěn.

Exstarostovi Necidovi se také nelíbí, že nyní prý politici volají do Velkomeziříčska a zasahují tak do práce redaktorů.

„Přece máme nějakou redakční radu. Ta rozhoduje, jak bude řízeno Velkomeziříčsko,“ dodal Necid. Ale přitom sám Necid v minulosti ovlivňoval chod radničního periodika. Na jednom ze zasedání zastupitelstva doslova řekl: „Osobně jsem požádal Martinu Strnadovou (vedoucí redaktorka zpravodaje – pozn. autora), aby o tom napsala...“ 

Týkalo se to problému s vodou v Technických službách. Článek měl vzbudit dojem, že za to může zastupitelstvo, které pár týdnů předtím snížilo radě města výši rozpočtového opatření, a proto nemůže být závada opravena. Posléze Necid v diskuzi přiznal, že články s redakcí běžně řešil.

Necid také mnohdy deklaroval, že měsíčník je politicky nezávislý. Přitom na práci radničního zpravodaje se dlouhodbě podílí Necidův bývalý stranický zástupce a manažer ODS Petros Martakidis. Ten ještě na podzim roku 2014 (spolu) vytvářel kampaň ODS, která se skryla pod názvem To pravé Meziříčí, a za cca půl roku již pracoval ve zpravodaji. Martakidis „proslul“ také svým někdejším útokem vůči politické konkurenci, když očernil krajskou ČSSD. Za jeho selhání se pak museli krajští představitelé ODS omluvit. Martakidisova činnost v městském periodiku dosud stála občany Velkého Meziříčí statisíce korun. Roční náklady na radniční měsíčník a celý úsek medializace a komunikace se pohybují kolem milionu korun.

Aleš Horký

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru