Zastupitelé rozhodli o uzavření smlouvy na opravu náměstí s architektem Cikánem

a-u soutez_Cikanuv_navrh2Meziříčští zastupitelé na středečním zasedání 22. 11. 2017 rozhodli o uzavření smlouvy na rekonstrukci náměstí s architektem Miroslav Cikánem. Ten skončil v architektonické soutěži na druhém místě. Smlouvu má starosta Josef Komínek uzavřít do 31. prosince letošního roku.

Nejprve zastupitel Radovan Necid za klub To pravé Meziříčí navrhl ukončit jednání s architektem Cikánem, neboť prý jsou pochybnosti o zákonném postupu. Argumentoval právní poradnou, která je názoru, že se musí uzavřít smlouva s prvním architektem. Přitom ale stejná právní poradna v jiné analýze uvedla, že k jednání mají být přizváni všichni ocenění účastníci soutěže. Podle krajského soudu v Brně nemá autor prvního návrhu právní nárok na uzavření smlouvy. O tom, s kým se uzavře smlouva, rozhoduje zadavatel, tedy Město Velké Meziříčí.

„Autoři vítězného návrhu´, resp. nejvhodnějšího návrhu (§ 107 ZVZ), nemají přitom právní nárok na to, aby se jejich návrh realizoval. Rozhodnutí o tom, zda se úprava centra města podle „vítězného návrhu" uskuteční či nikoli, je po ukončení soutěže o návrh na odpůrci (zadavateli soutěže o návrh). Povinnost uzavřít navazující smlouvu o dílo s autory „vítězného návrhu" odpůrci neukládá ani ZVZ (zákon o veřejných zakázkách – pozn. red.) ani soutěžní podmínky ze dne 7. 4. 2016," potvrdil krajský soud oprávněnost jednání zastupitelů, kteří neuzavřeli smlouvu s vítězným autorem.

„Odpůrce (Město VM – pozn. red.) se tedy může rozhodnout, zda vítězný (nejvhodnější) návrh „začne uskutečňovat" (nechá jej přepracovat do formy projektové dokumentace a poté jej začne skutečně realizovat). Rozhodne-li se návrh nerealizovat, neporuší tím ZVZ ani soutěžní podmínky," píše i v další pasáži svého usnesení krajský soud. Necidův návrh zastupitelé odmítli a vzápětí odhlasovali uzavření smlouvy s M. Cikánem.

Zástupci opozice nebo občanské iniciativy podle ČTK zvažují podání podnětu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS). Není tak vyloučeno, že spor o podobu rekonstrukce náměstí bude pokračovat.

Aleš Horký, ilustrační foto: Náměstí podle návrhu architekta Miroslava Cikána (na snímku)

prezentac a-u_souteznich_navrhu_2

a-u soutez_Cikanuv_navrh_2 

 

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru