Meziříčská ODS vyloučila tři dlouholeté členy

logo ODSTři členy vyloučil ve čtvrtek 23. 11. velkomeziříčský místní sněm ODS. Mezi nimi je zakládající člen ODS ve Velkém Meziříčí a současný místostarosta města ing. Vilém Lavický. Dále také radní ing. Jiřina Jurdová a zastupitel ing. František Komínek.


(Aktualizováno 27. 11. 2017)

 

Podle tiskové zprávy občanští demokraté k tomuto kroku přistoupili kvůli tomu, že jmenovaní opakovaně závažně porušovali stanovy strany.

„V těch se mimo jiné říká, že člen je povinen respektovat usnesení a rozhodnutí stranických orgánů, což jmenovaní opakovaně porušovali. Například jmenovaní ruku v ruce s komunisty a lidovci odvolali zástupce ODS z městské rady a posléze sami s komunisty vstoupili do úzké spolupráce," odůvodnila své rozhodnutí místní ODS. Ta přitom ale v městském zastupitelstvu nezasedá, neboť v komunálních volbách "Necidova klika" prosadila kandidaturu ODS pod hlavičkou sdružení To pravé Meziříčí.

Zastupitelem v posledním volebním období jsem za To pravé Meziříčí, a proto nerozumím tomu, proč se někdo ohání stanovami ODS, které vůbec nekandidovalo. Je v tom manipulace s míněním občanů ze strany staronového předsedy R. Necida?" podivuje se nad vyloučením jeden ze zakládajících členů místní ODS a současný místostarosta města Vilém Lavický, členem jsem byl od dubna či května 1991, kdy jsme spolu s dalšími pár odvážlivci ODS ve Velkém Meziříčí založili," řekl Lavický.

Lavicky Vilem_mistostarosta_2017_2

 

 

 

 

Na snímku zakládající člen ODS ve Velkém Meziříčí a současný místostarosta města Vilém Lavický. Foto: Iva Horká 

 

 

Důvody jim dosud sděleny nebyly
Navíc vyloučeným konkrétní důvody dosud nikdo nesdělil. „Důvody pro naše vyloučení byly přečteny na sněmu ing. Necidem po jeho opětovném potvrzení ve funkci předsedy MS ODS. Bylo nám slíbeno, že tyto důvody obdržíme písemně do týdne, nejpozději do 1. 12., abychom na ně mohli reagovat," uvedla J. Jurdová a dodala: „Oficiálně mi bylo sděleno ze strany ODS, že důvodem ukončení mého členství je rozhodnutí místního sněmu. Podle stanov ODS stačí pro platnost rozhodnutí, když souhlasí alespoň 1/3 všech členů místního sdružení (v případě Velkého Meziříčí - 9). Bližší informace dosud nemám. Demokratické rozhodnutí místního sněmu samozřejmě respektuji." Jiřina Jurdová se stala členkou ODS v roce 2001.

„Bod vyloučení nebyl na programu v pozvánce na místní sněm a doplnění programu nikdo nenavrhnul. Takže otázkou je, zda usnesení o našem vyloučení je vůbec platné. Ale uvidíme, až dostaneme nějaké oficiální vysvětlení a co nám k tomu řekne odvolací orgán, kde je i zástupce místního sdružení. Jako člen místní rady jsem nerezignoval, přesto byla zvolena nová místní rada. Zatím jsem se o vyloučení dozvěděl pouze emailem, který nebyl nikým konkrétním podepsán," popsal průběh František Komínek. Ten do ODS vstoupil na podzim 2005.
V emailu mělo být také uvedeno, že nyní již bývalým členům místní buňka děkuje za přízeň a také je vyzývá, aby zůstali i nadále sympatizanty v těžké době, kterou nyní ODS prochází. A "třešničkou" na dortu má být apel, že pokud se cokoliv v budoucnu změní a vyloučení budou chtít členství obnovit, mají navštívit stranický web, sekci "přihláška".
Vedení místního sdružení ODS v reakci na nejnovější vývoj ve městě ihned na začátku sněmu rezignovalo, proto zvolili velkomeziříčtí občanští demokraté na sněmu nové obsazení. Předsedou byl znovu zvolen Radovan Necid, místopředsedou Roman Sáblík. Členy místní rady jsou Zdeňka Peterková, Blanka Přibylová a Jiří Michlíček.
Připravil: Aleš Horký

 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru