Nová rada města zrušila výběrové řízení na jednatele Jupiter clubu

Dufek Milan_2Na svém zasedání 18. března nová rada města v působnosti valné hromady Jupiter club, s. r. o. zrušila výběrového řízení na post jednatele této městské společnosti.

Předchozí rada města na svém zasedání 29. ledna rozhodla o vypsání výběrového řízení na post jednatele městské společnosti Jupiter club. Do konce února měli uchazeči podávat přihlášky. Nakonec jich přišlo šest. Podle dostupných informací mezi nimi nebyl nikdo z Velkého Meziříčí, ani žádný zaměstnanec Jupiter clubu včetně současného jednatele Dufka. Nakonec ani přihlášku podávat nemusel, neboť pár dní před uzávěrkou přihlášek došlo ke kompletní výměně radních města, kteří mimo jiné rozhodují o jednateli JC. A tito noví radní ve složení starosta Kaminaras (Společně VM), místostarosta Smažil (ANO 2011), radní Šulc, Velička (oba To pravé Meziříčí/ODS), Prokop (Společně VM), Fňukal (ANO 2011) a Rapušák (Meziříčské fórum) výběrové řízení zrušili.


„Z naprosto jednoznačných a jednoduchých důvodů. Tím hlavním je, že mně osobně například nebylo známo, jaké důvody vedly k vypsání výběrového řízení. Já jsem nikdy nevnímal nespokojenost s činností pana ředitele Dufka," řekl k tomu starosta Kaminaras a dodal, „dospěli jsme k tomu především kvůli způsobu jednání, který vůči němu byl aplikován, který dokazuje naprostou manažerskou nezkušenost."
Přitom například kontrolní výbor města v Jupiter clubu zjistil řadu závažných nedostatků. Tyto protokoly či zápisy by měli mít současní radní města k dispozici.

Bude Dufek pokračovat?

Současný jednatel, či chcete-li ředitel JC, Mgr. Milan Dufek, jenž na podzim loňského roku měl dosáhnout věku odchodu do starobní penze, je ve funkci od roku 2000. Do výběrového řízení se podle dostupných informací nepřihlásil, přičemž je otázkou, zda věděl, že ani nemusí, neboť nová rada města ho ve funkci ponechá anebo o pokračování již neměl zájem.
Na otázku týdeníku Medřičské listy, jestli tedy bude dále pokračovat ve funkci jednatele nebo třeba odejde do starobní penze, do konce uzávěrky tohoto vydání neodpověděl.
Týdeník Medřičské listy počátkem února obšírněji popsal problémy současného jednatele JC Dufka. Nyní se ve stručnější verzi pro připomenutí zopakují.

Necidovy výhrady

„Ing. Necid doporučil Mgr. Dufkovi, aby přemýšlel o ukončení funkce ředitele MAS MOST Vysočiny, protože je to časově náročné, měl by se věnovat hlavně kultuře a Jupiter clubu," stálo v oficiálním zápise z jednání tehdejší městské rady. Dokonce se v minulosti stalo, že radní města museli odložit bod jednání týkající se JC kvůli nepřítomnosti jednatele Dufka, který dal přednost právě MAS. Někdejší starosta Necid rovněž nebyl spokojen s tím, jak M. Dufek vedl restauraci v JC, kdy ji nepronajímal žádný soukromník.

Dufkovy problémy s provozní režií

Rozúčtování provozních režií na jednotlivé úseky JC je letitý problém M. Dufka. Požadovali to po něm valná hromada JC v roce 2011, kontrolní výbor města v roce 2016, zastupitelé i soukromí pronajímatelé. S předposledním soukromým provozovatelem restaurace to nakonec skončilo soudním sporem a restaurace v JC tak byla nějaký čas mimo provoz.

Potíže se zákony

Společnost JC měla pod Dufkovým vedením také potíže s dodržováním zákona o svobodném přístupu k informacím, proto mu „Necidova" rada města tehdy uložila jeho striktní dodržování.
Státní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu zase uložil městské společnosti Jupiter clubu sankci ve výši 15 000 Kč. JC prostřednictvím jednatele Mgr. Milana Dufka porušil dva paragrafy zákoníku práce, například se dopustil přímé diskriminace zaměstnankyně.

Výtky kontrolního výboru

Kontrolní výbor města v roce 2016 v chodu JC a jeho orgánů zjistil řadu závažných nedostatků. Jednatel Dufek nedokázal vysvětlit, proč byla dlouhých 14 let neúplná sbírka listin, kde nebyly zápisy z valných hromad či výroční zprávy, pouze tam byla účetní závěrka bez auditorského ověření. Kontrolní výbor dále například považoval za nevýhodnou smlouvu mezi JC a společností Strategic Consulting, která zprostředkovávala inzerci v měsíčníku Velkomeziříčsko. Kontrolní výbor mimo jiné též doporučil finanční audit v této společnosti. Ten ale dodnes neproběhl...

Dufek to popírá

Jednatel Dufek výsledky šetření zmíněných státních nebo městských – jak jeho nadřízeného (rada města = valná hromada JC), tak kontrolního - orgánů popírá, a to i přesto, že ke všemu existují zápisy, protokoly apod. K tomu očerňuje ty, kteří o jeho problémech veřejně informují.
Dufek je placen z peněz daňových poplatníků. Třeba v roce 2019 jeho průměrná měsíční hrubá mzda včetně odměn činila zhruba 50 tisíc korun.
Navíc JC hospodaří s několika miliony korun ročně z městského rozpočtu.
Namátkou zmíněné Dufkovy problémy, jejichž výčet není úplný, se tak táhnou dlouhé roky. Předchozí radě města došla trpělivost. Ta nová naopak jednatele JC Dufka ve funkci ponechala.
Aleš Horký

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru