Zastupitelé zastavili projektování krytého bazénu

bazen zamitnuti_projektu_hlasovaci_tabulka_se_jmenyDvanáct zastupitelů ze Společně VM, ODS/To pravé Meziříčí a ANO 2011 ukončilo projektování výstavby relaxačního centra, jehož hlavní součástí měl být krytý bazén.

Mnohaleté úsilí o vybudování relaxačního centra, v němž by byl 25 m dlouhý plavecký bazén a postupně také například bazén pro děti a kojence, vířivka, tobogan, sauny, pára a mnoho dalšího, započalo za bývalé koalice ČSSD, Meziříčské fórum, KDU­‑ČSL a ANO 2011.

Po únorovém přeskupení sil v zastupitelstvu ale nová koalice Společně VM, ODS/To pravé Meziříčí a ANO 2011 tuto snahu na úterním zasedání, které bylo první od změny ve vedení a radě města, ukončila. V původním programu jednání zastupitelstva bod týkající se relaxačního centra nebyl, přidali ho až těsně před zasedáním. V této fázi ale přitom nešlo o odsouhlasení samotné výstavby, nýbrž o zhotovení projektu. Na jeho základě by poté zastupitelé teprve rozhodli o vybudování relaxačního centra, shánění dotací, financování apod.

Lékaři, učitelé a sportovci nepodpořili krytý bazén

Relaxační centrum by sloužilo širokému spektru lidí – kojencům, dětem, těhotným ženám, hendikepovaných, sportovcům, seniorům, prostě každému, kdo chce něco dělat pro své zdraví. A to nejenom lidem z Velkého Meziříčí, ale i okolních obcí, kterých je v regionu Velkomeziříčsko přes padesát, což je celkem téměř čtyřicet tisíc obyvatel.
Například žáci prvního stupně základní školy mají povinné plavání. Toho se účastní i mateřské školy. Přesto jsou proti výstavbě bazénu v řadách zastupitelů i ředitel a učitelé základní školy, stejně jako lékaři nebo sportovci.
Kdo tedy konkrétně zhatil nynější možnost mít krytý bazén ve VM? Dětský lékař Libor Beneš, ortoped a volejbalový trenér Petr Juda, bývalý fotbalový funkcionář Radovan Necid, Petr Velička, Ivo Šulc (všichni ODS/TPM), učitel tělocviku, zástupce ředitelky a házenkářský trenér Vincenc Záviška, učitelka na základní škole a uchazečka o místo ředitelky této ZŠ Ivana Bíbrová, ředitel základní a praktické školy Josef Prokop, fotbalista Alexandros Kaminaras, amatérský sportovec Tomáš Bílek (všichni Společně VM), Františkové Smažil a Fňukal (oba ANO 2011).
Pro pokračování projektování hlasovali Pavel Blažek, Petr Vrána, František Komínek, Miroslav Jágrik (všichni ČSSD), Jiří Kaše, Jiřina Jurdová (oba Meziříčské fórum), Pavla Kamanová, Marie Ripperová a Stanislav Kratochvíl (všichni KDU­‑ČSL). Josef Komínek (ČSSD) nehlasoval a Tomáš Rapušák se zasedání nezúčastnil kvůli dlouhodobé nemoci.

Náklady se dají snížit

Koaliční zastupitelé uvedli ekonomický důvod ukončení projektu. „Já sám za sebe říkám, že je to ekonomický nesmysl,“ sdělil starosta Kaminaras (Společně VM). Hrubé náklady vzešlé z architektonické studie jsou odhadovány na 153 milionů v první etapě výstavby relaxačního centra. Podle zastupitele Veličky se musí ještě připočíst 9 milionů na infrastrukturu, která musí být projektována a zrealizována v rámci první etapy. „Takže se pohybujeme na částce 162 milionů 610 tisíc, což překračuje ten vámi deklarovaný limit 150 mil., i kdybychom se bavili pouze o první etapě,“ spočítal svůj odhad P. Velička (ODS/TPM). Pakliže by se zrealizovaly všechny etapy, předpokládaná cena je 241 milionů.
Jenomže zmíněné odhadované hrubé náklady nejsou konečné, město je může snížit. „Zadavatel má právo v průběhu zpracovávání projektové dokumentace změnit své požadavky, pokud by se prokázalo, že jejich změnou lze dosáhnout nižších nákladů budoucí stavby, a to do limitu stanoveného zadavatelem,“ upozornila zastupitelka Jiřina Jurdová (Meziříčské fórum). „Pokud se bavíme o překročení ceny, tak bychom se měli vrátit do výběrového řízení, protože vybraný uchazeč podával nabídku a limitní částku věděl, takže on je povinen se do té částky vydat. A jak jistě víte, přesný odhad bude až na základě projektové dokumentace,“ řekl František Komínek (ČSSD).
Jenom pro ilustraci, stejný architekt v první studii z roku 2017 uváděl nižší náklady. U nejlevnější varianty (plavecký bazén a prosté wellness) kalkuloval s 84 miliony a u nejdražší se 165 miliony. Jeho tehdy nejdražší varianta je nižší než současná nejlevnější. Nebo z jiného úhlu – současná nejdražší varianta je o 80–100 milionů (sic!) dražší než ta předchozí nejdražší. Z toho je tedy patrné, jak výrazně se mohou náklady měnit.
„Projektant přistoupil na to, že vyprojektuje tuto stavbu ve třech etapách, které budou na sobě zcela nezávislé, a na které bude možné postupně podle finančních možností města navazovat,“ vysvětlil zastupitel Jiří Kaše (Meziříčské fórum). V první fázi by vznikl plavecký bazén 25 metrů, který by splňoval podmínky pro výcvik dětí a pro klasickou relaxaci.

Na bazén by se žádalo o desítky milionů z dotací

Plánovaná stavba by ale nebyla hrazena pouze z městských financí jako tomu bylo například v případě rekonstrukce Jupiter clubu, která nakonec stála více než původně avizovaných 100 milionů. Tehdejší starosta Necid si dokonce absurdně pochvaloval, že se to zrealizovalo bez dotací. Investice Velkého Meziříčí tak nebude 150 a více milionů, nýbrž mnohem méně, třeba i o polovinu nižší. Město by totiž peníze získalo především ze státní či krajské dotace. Na výstavbu by také mohly přispět okolní obce.
Jako příklad lze uvést dvouapůltisícovou Českou Ves, která plánuje stavební práce na krytý bazén ve výši 120–130 milionů. Od státu, kraje a i okolních obcí může Česká Ves získat 60 milionů, což je zhruba polovina nákladů. V jiném případě zase Jihomoravský kraj hodlá Znojmu poskytnout dotaci 40 milionů na postavení nového krytého bazénu. K tomu ještě mohou počítat s desítkami milionů od státu.
Aby ale město mohlo žádat o dotace, musí mít hotový projekt. „Mluvil jsem s jedním člověkem, jenž přijel nadšen z jednání s panem Hniličkou z hnutí ANO, který vede Národní sportovní agenturu, že peníze budou na všechno i na bazén. Ale musíte projektovat, musíte být připravení,“ poznamenal F. Komínek. „Konkrétní deficit je například v množství bazénů, což je ale problém celé země,“ vyjádřil se v médiích již dříve sám Hnilička s tím, že jejich budování je jednou z priorit. „Každý z vás přece moc dobře ví, že těch 150, 200, 250 milionů by samozřejmě neplatilo město. Ta realizace by proběhla, až by se získaly finanční dotace,“ dodal Pavel Blažek (ČSSD).
„Všichni jak tady sedíte, tak víte, že dotace na bazén nebyla posledních 30 let a ani nebude,“ kontroval zastupitel a nový radní Ivo Šulc (ODS/TPM), přičemž jeho tvrzení je ale zcela nepravdivé. V minulosti Evropská unie i ČR štědře dotovaly kryté bazény. Bylo to především v programovém období EU 2007–2013, tedy celou dobu, kdy I. Šulc byl radním města v letech 2006–2014. Například Karlovy Vary v této době získaly dotaci na výstavbu krytého bazénu od EU ve výši 177 milionů a z veřejných zdrojů ČR 31 mil., celkem 208 mil. nebo město Kuřim (10 000 obyvatel, 14 km od Brna) obdrželo od EU 53 mil. a z veřejných zdrojů ČR dalších skoro 91 mil., dohromady tedy 143,5 mil.

ANO nedodrželo předvolební slib

„Chci se veřejně zeptat pana místostarosty Františka Smažila, jestli dodrží svůj předvolební slib nebo poté, co shodil koaliční program i své čestné slovo, shodí také volební program, stejně jako mnohaleté úsilí o vybudování bazénu?“ připomněl J. Kaše volební program hnutí ANO z komunálních voleb v roce 2018. V něm měli uvedeno, že podpoří vybudování krytého bazénu s relaxačním centrem. „Je tady otázka ceny, z tohoto důvodu váhám, jak v tomto bodu dále postupovat,“ odpověděl místostarosta Smažil. Ten nakonec hlasoval pro ukončení projektování, tudíž nepodpořil krytý bazén. Stejně hlasoval i jeho stranický kolega F. Fňukal. „Vytahovat volební program mi zavání až takovým vydíráním,“ dal najevo voličům zastupitel a radní Šulc z ODS/TPM, jak smýšlí o dodržování předvolebních slibů. Třeba Meziříčské fórum, které mělo hlavní bod volebního programu postavení krytého bazénu, se naopak snaží svůj záměr uskutečnit.

Starosta Kaminaras dezinformoval

V místy emotivní diskuzi starosta Kaminaras nařkl současnou opozici, že promrhala šanci, když se město mohlo spojit se soukromým investorem. „Jsem toho názoru, že šance realizovat bazén byla prováhána už mnohem dřív, někdy před volbami v době, kdy soukromý investor paní Zak uvažovala nad realizací komerčního wellness centra společně s provozem posilovny, tělocvičny atd. Vím, že jste byli vyzváni k jednání, vím, že jste spolu jednali a vím, že jste se spolu nedohodli. A to je podle mě kámen úrazu, to je jediná možnost, jak získat adekvátní řešení vůči ekonomickým možnostem města,“ pověděl směrem k zastupitelům, a to především Meziříčkého fóra. Avšak starosta Kaminaras popsal celou situaci opačně.
Zástupci Meziříčského fóra před několika lety sami oslovili zmíněnou paní Zak. Ta ale tehdy sdělila, že o spolupráci s městem či jiným subjektem nemá zájem. „Musím něco opravit, protože od pana starosty zaznívají dezinformace. Takže starosto, pokud něco pouštíš, ověř si to příště,“ upozornil J. Kaše za Meziříčské fórum.
„Město s paní Zak jednalo ve chvíli, kdy se rozhodla, že tam postaví relaxační centrum a ona jednoznačně odmítla stavbu jakéhokoliv bazénu. Město chtělo vedle stavět bazén, domluvit se s ní, ale ona to jednoznačně a tvrdě odmítla, že to tam nechce,“ uvedl věc na pravou míru Petr Vrána (ČSSD).
Jestliže by se mělo mluvit o promeškání šance, tak pak jde o zmíněné programové období EU 2006–2013. „Necidova“ ODS v roce 2010 vyhrála komunální volby především díky slibu postavit krytý bazén. Po volbách však R. Necid názorově zcela otočil a začal prohlašovat, že na to nejsou finance. Přestože jak bylo uvedeno výše, šlo získat i dvousetmilionovou dotaci. Do rozpravy zastupitelů se R. Necid tentokrát nezapojil a pak hlasoval pro zastavení projektu.

„Společně VM“ rozděluje

„Jenom poslední dodatek, protože jste zjevně rozhodnutí, že realizaci krytého bazénu na mnoho a mnoho dalších let ’zaříznete’. Je to jeden z vašich dalších kroků, který totálně rozděluje toto zastupitelstvo, a to minimálně na dva roky do dalších komunálních voleb. Vůbec to nevede k tomu, jak jsi (starosta Kaminaras) nás zval do Litomyšle, že jsi rozumný, že se máme na podstatných věcech domluvit. Toto bude pouze další ’hřebík do rakve’ vzájemné domluvy,“ poukázal J. Kaše na jednání uskupení Společně VM, které se prezentuje jako „spojovatel“, ale ve skutečnosti dál zastupitelstvo, respektive město rozděluje.
V závěru téměř hodinové polemiky dal P. Blažek protinávrh, aby se pokračovalo v projektování. Ten ale neprošel. Vzápětí zmíněných dvanáct zastupitelů odhlasovalo ukončení smlouvy s architektem ze společnosti Centroprojekt, což tedy znamená i zastavení vybudování krytého bazénu. Za studii město zaplatí zhruba 400 tisíc korun. Celá projektová dokumentace měla stát další přibližně 3 miliony, jež nakonec zůstanou v rozpočtu města.

Připravila redakce ML

bazen zamitnuti_projektu_kase_na_MZ

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru