Je to obcházení sytému, řekl zastupitel o dotaci pro HHK

HHKZastupitelé zarazili snahu HHK obejít grantový systém. Hokejisté prostřednictvím Jaroslava Judy takto chtěli získat peníze na dresy.

Původní dotace 20 tisíc pro Horácký hokejový klub měla být na dresy pro žákovský turnaj ve Francii, který se měl konat v dubnu. Kvůli pandemii však účast neproběhla. „Ale pan Jaroslav Juda (z HHK) dal informaci, že požádal o změnu účelu a bude to na pořízení dresů pro přípravku,“ uvedla vedoucí finančního odboru.


O dotaci pro přípravku přitom ale žádalo HHK, s. r. o., tedy muži HHK, nikoliv HHK, zapsaný spolek, což je mládež. „Na sportovní komisi jsme o tom příspěvku bavili právě z toho důvodu, že žádá HHK jako dospělí. Když to půjde na přípravku, tak to supluje tu dotaci, kterou má hokejový klub na mládež. A to jsme jako sportovní komise nechtěli. Já předpokládám, že příští rok ten turnaj proběhne, takže já bych účel nechal stejný, pokud jim chceme přispět, ať se ty dresy vyrobí, ale ať jsou na tuhle záležitost,“ řekl Miroslav Jágrik (ČSSD).

Šlo by o špatný precedens

„Jestli se nemýlím, tak dresy kluby nakupují nejenom z financí, které dostávají od města, tzn. v rámci grantového programu a tohle jde úplně mimo grantový systém. Je sice krásné, že je to pro přípravku, ale takhle to řeší všechny ostatní kluby, tzn. ne mimo systém, ale ze svých financí, které nějakým způsobem získávají. Takže mně se tohle přeformulování nepozdává,“ vyjádřil se Pavel Blažek (ČSSD).
„Souhlasím s panem Blažkem, za chvíli to bude precedens jak „bejk“, protože si každý bude žádat na nějaké akce. Protože není problém něco uspořádat a žádat o dotaci. A za chvíli jich tu budeme mít „mraky“,“ konstatoval zastupitel a volejbalový trenér Petr Juda (ODS/TPM).
„Je potřeba odpovědět na otázku, že na jednorázovou akci, která je spojena s reprezentací města, školy nebo sportovního subjektu, tak ano, ale pokud to má být vyloženě do oddílu na sezonu, tak ne. Protože je to vlastně obcházení dotačního systému, jelikož oddíly si pořizují dresy na sezonu v rámci svých rozpočtů, tak bych se zdržel těchto věcí a spíš bych preferoval mimořádnou událost, tedy reprezentace v rámci Evropy, světa nebo České republiky,“ byl stejného názoru také další zastupitel a házenkářský trenér Vincenc Záviška. „Máte pravdu, pakliže se změní účel, tak by toho mohl podobným způsobem pak využívat každý,“ dodal starosta Alexandros Kaminaras.
Zastupitelé po procedurální domluvě nakonec schválili protinávrh, to znamená, že nedali příspěvek na dresy pro letošní žákovský turnaj do Francie, stejně tak ani na sezonní dresy pro přípravku.

-red-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru