• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Kraj letos opět zaplatí výuku první pomoci na základkách i středních školách V září odstartuje desátý ročník výukové aktivity První pomoc do škol

Kraj letos opět zaplatí výuku první pomoci na základkách i středních školách V září odstartuje desátý ročník výukové aktivity První pomoc do škol

ErnsteHilfeS novým školním rokem odstartuje další ročník projektu První pomoc do škol, který Kraj Vysočina organizuje už sedmnáctým rokem. Výuka první pomoci je na základě dlouholetých zkušeností určena pro čtrnáctileté a sedmnáctileté žáky studující na Vysočině a zahrnuje celkem 10 hodin. Pro děti na základce je připraveno 7 hodin teorie, seznámení se s integrovaným záchranným systémem a ukázky vč. nácviku jednoduchých účinných zásahů, studující ve druhých ročnících středních škol čekají 3 hodiny praktické i teoretické náročnější přípravy. Do minulého ročníku se přihlásilo 195 škol, z důvodu mimořádných epidemiologických opatření stihlo absolvovat kurzy pouze 123 škol, resp. pouze 73 % žáků. Veškeré náklady na tuto výuku hradí Kraj Vysočina ze svého rozpočtu.


V loňském ročníku prošlo výukou 6558 žáků, v průměru jich však bývá lektorováno zhruba devět tisíc. Výuku první pomoci měli ve své režii odborně vyškolení lektoři Českého červeného kříže a také studenti a pedagogové vyšších odborných zdravotnických škol v Kraji Vysočina. Zatímco děti v sedmých ročnících základních škol se učí komunikovat s dispečinkem, používat při poskytování první pomoci materiál lékárniče a dále nacvičují první pomoc při poranění teplem nebo chladem, jejich starší kamarádi ve druhých ročnících středních škol už se učí postupy správného chování při účasti u dopravních nehod, postupy při neštěstích jako jsou požáry, evakuace a povodně nebo projdou školením práce s defibrilátorem. Závěrečný tříhodinový vyučovací blok pravidelně zajišťují záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina s výjezdovým vozidlem a doplňuje je profesionální pracovník z Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, který informuje o fungování integrovaného záchranného systému. Za uplynulých šestnáct ročníků projektu První pomoc do škol bylo na Vysočině proškoleno už více než 127,5 tisíce žáků.
„Každý z nás se může v životě dostat do situace, kdy bude muset poskytnout nezbytnou pomoc pro záchranu lidského života. Ve chvílích, kdy jde o vteřiny, je nutné umět rychle, ale zároveň účinně zasáhnout. Proškolení v první pomoci v průběhu školního roku poskytne mladým lidem ucelenou přípravu, jak se správně zachovat v krizových situacích,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.
Na výchovu dětí v první pomoci byly v roce 2020 v krajském rozpočtu vyčleněny dva milióny korun, vyúčtována byla zhruba polovina této částky. S ohledem na příznivý efekt této edukační aktivity byl členy Rady Kraje Vysočina schválen rozsah i obsah výuky ve školním roce 2020/2021 s garantovanou podporou až dva milióny korun.
Renata Vítková, odbor zdravotnictví, Krajský úřad Kraje Vysočina

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru