Nezávislá kandidátka do Senátu Iva Horká: Více pozornosti potřebám seniorů

Horka cernePopulace stárne, seniorů přibývá. Musíme s tím počítat a mít pro ně připravené dostatečné kapacity i finanční prostředky. Cílem každého českého politika by mělo být provedení komplexní důchodové reformy, která by současným i budoucím důchodcům zajistila stabilitu a jistotu.

Na Žďársku stejně jako v mnoha dalších částech naší republiky není věnována dostatečná pozornost potřebám starších lidí. Populace stárne, obce předpokládají nárůst potřebnosti sociálních služeb pro seniory poskytovaných pobytovou a terénní formou. Na to v současné době nemáme dostatečné finanční ani materiální kapacity. Politická reprezentace o problému ví, nic s ním ale nedělá. Tlačí ho před sebou a populisticky jednorázově rozdává peníze. Na systémové změny ale čekáme marně.


Jednoznačně musíme posílit kapacity pobytové a terénní péče pro seniory. Současné kapacity jsou nedostačující. To ale není žádná novinka. Na tento problém si naši starší občané stěžují už řadu let. Současná hlavní vládní strana se do velké míry opírá o hlasy seniorů. Dává jim drobné dárečky, nedokáže se ale postarat o trvalé zlepšení jejich života. To totiž není tak jednoduché, jako někoho obdarovat před volbami.
V dnešní době je populární předhánět se v tom, kdo důchodcům přidá více peněz. Jde ale pouze o jednorázové příspěvky. Stejně jako v otázce posílení dostupnosti pobytové a terénní péče, je i v problematice důchodů třeba nastavit systémová řešení. Je nutné konečně přijít s důchodovou reformou, která zajistí dostatečné navýšení penzí. Ať se důchodci ani poskytovatelé potřebné péče nemusí bát, jak na tom budou příští rok.
Sektor lidí pečujících o starší občany se do budoucna jistě bude rozrůstat. Populace stárne. V důsledku robotizace budou mnohá pracovní místa zanikat, lidé tak budou stále více směřovat k možnosti pečovat o potřebné spoluobčany. Pro stát je to dobře, takové pečovatele zoufale potřebujeme. Musíme jim ale vytvořit důstojné podmínky, abychom je motivovali k vykonávání této fyzicky i psychicky náročné práce.
Investicemi do péče o seniory tedy získáme nejen radikální zlepšení jejich života, zároveň také vytvoříme nová pracovní místa. Posílíme tím navíc mezigenerační solidaritu. Chování současné politické reprezentace mezi seniory a zbytkem populace akorát zbytečně vyvolává konflikt. Senioři si naši pozornost a péči zaslouží, to by nemělo být zpochybňováno.
Nevyčítejme seniorům, že volí populistické strany, které jim dávají dárky. Nabídněme jim lepší reálnou alternativu. Dostupnou a adekvátní terénní a pobytovou péči. Důchodovou reformu, která zajistí budoucnost nejen jim, ale také jejich dětem a vnoučatům.
(Zadavatel, zpracovatel: Nezávislá kandidátka, placená inzerce.)

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru