Evropský festival filozofie představil hrozby a příležitosti koronaviru

SUCHOVelký sál Jupiter clubu se ve čtvrtek 10. září přenesl do filozofické roviny. Úvod čtrnáctého ročníku Evropského festivalu filozofie provázely přednášky na téma Zaostřeno na koronavirus, celý festival nese podtitul Hrozby a příležitosti. Prvním přednášejícím zahajovacího večera byl významný imunolog Václav Hořejší s přednáškou Koronavirus: všechno zlé může být k něčemu dobré.

Následovalo vystoupení Zdeňka Hostomského, ředitele Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, na téma Koronavirus a západní civilizace. Hostomský strávil čtvrt století v zámoří a velmi významně se podílel na vývoji léčiv proti HIV a hepatitidě typu B. „Lék se najde,“ uvedl Hostomský. Poslední účinkující, Daniel D. Novotný, se zabývá dějinami filozofie, aplikovanou etikou, metafyzikou a dalšími filozofickými disciplínami. Nejprve Novotný v rámci bloku na téma Koronavirus jako existenční hrozba rozdělil hrozby na antropogenní a přírodní. Z přednášky vyplynulo, že koronavirus není sice existenční hrozbou, ale indikuje, že tu patogenní hrozby jsou a ty by existenčními hrozbami mohly v budoucnu být.
Diskuze rozpoutala vášnivou debatu na téma roušky. Hořejší a Novotný byli zajedno a roušky uznávají jako funkční opatření, naproti nim stál Hostomský, který za největší kvalitu nepovažuje roušky, nýbrž imunitní systém.

-red, měúvm-

Snímek obrazovky_516

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru