Senátorem za Žďársko byl zvolen Josef Klement

Klement Josef_copyDruhé kolo senátních voleb na Žďársku potvrdilo výsledky prvního kola. Senátorem je lidovecký kandidát a místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement.

Starostu Nového Města na Moravě a místopředsedu sociálních demokratů Michala Šmardu předstihl o téměř dva tisíce hlasů. Volební účast v regionu nepřesáhla dvacet procent. Klementa volilo ve druhém kole o pouhých 53 lidí více než v prvním kole.

Naopak Šmarda dostal ve druhém kole o skoro 1.500 hlasů méně než v prvním. Sám to označil za neúspěch.

Na drive­‑in volebních místech na Vysočině odevzdalo hlas 50 voličů

Krátce po uzavření volebních drive­‑inů na Vysočině, kde mohli z automobilů volit občané v COVID karanténě a izolaci, hlásilaVysočina celkem 50 zájemců o volby. Zatímco v Pelhřimově, v obvodu č. 15, přijelo 29 občanů, na opačném konci kraje, v obvodu č. 51 Žďár nad Sázavou, dorazilo 21 voličů. Volební schránky byly zapečetěny a sečteny až po hlasování ve standardním termínu – tedy v sobotu 10. října 2020 po 14. hodině. Volby na vysočinských drive­‑inech proběhly i tentokrát hladce.
Vzhledem k tomu, že žádné ze sociálních nebo pobytových zařízení na Vysočině nemělo nařízenou karanténu krajskou hygienickou stanicí, nevyjela zvláštní volební komise do terénu. Mobilizována byla až v pátek, kdy dva týmy objely karanténní voliče na základě jejich telefonické objednávky.

Hlasování do zvláštní volební schránky využilo 12 osob

Do přenosné zvláštní volební schránky dnes ve volebním senátním obvodu č. 15 Pelhřimov odvolil jeden volič, v senátním obvodu č. 51 Žďár n. S. byla zvláštní volební schránka objednána pro 15 voličů, nakonec odvolilo 11 osob s tím, že čtyři volbu odmítli. Jejich rozhodnutí bylo respektováno. Ve většině případů o volbu tímto způsobem požádali klienti sociálních zařízení.

Obvod Žďár nad Sázavou

Kompletní seznam kandidátů a celkové pořadí:

Ing. Josef Klement, 49 let, místostarosta města Žďár nad Sázavou, KDU­‑ČSL – s podporou ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí, Žďár nad Sázavou (1. kolo – 31,01 %, 2. kolo – 59,81 %)
Michal Šmarda, 45 let, starosta, Koalice ČSSD, Zelení a Budoucnost, Nové Město na Moravě (1. kolo – 25,28 %, 2 kolo – 40,18 %)
Ing. Bc. Ivana Horká, 57 let, OSVČ – novinářka a vydavatelka, Nezávislá kandidátka, Velké Meziříčí (19,93 %)
JUDr. Libor Černý, 52 let, poradce ministra, ANO 2011, Nové Město na Moravě (14,60 %)
Ing. Bohumil Kasal, 64 let, univerzitní profesor, Svoboda a přímá demokracie (SPD), Praha (4,78 %)
Mgr. Bc. Zdeněk Střítecký, 50 let, podnikový právník, Komunistická strana Čech a Moravy, Trnava (4,37 %).

Celorepublikově vyhráli Starostové

Celorepublikově letošní senátní volby vyhráli Starostové, spolu s SLK získali 11 mandátů z 27 možných. Za ODS bylo zvoleno pět kandidátů, za KDU­‑ČSL tři. Propadla ČSSD, která neobhájila ani jeden z deseti mandátů. Oslabilo i vládní hnutí ANO, když udrželo jedno křeslo ze dvou. K urnám přišlo 16,74 procenta voličů, což je čtvrtá nejmenší účast u senátních voleb.

Vládni strany v senátních volbách pohořely

ČSSD, která kdysi Senátu dominovala, zcela pohořela. Neuspěl jeho bývalý šéf Milan Štěch ani místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Je to pro sociální demokraty výstražné červené světýlko?
To už jim svítí hodně dlouho. Aktuální výsledky jen potvrzují, že se nepodařilo straníky a voliče zmobilizovat. ČSSD se dlouhodobě potýká s vnitřními konflikty, odstředivými skupinkami lidí napojených na prezidenta Zemana. Krajští lídři, kteří před několika lety ovládli kraje, velmi oslabili centrum v Lidovém domě. ČSSD kvůli tomu nepůsobí už několik let jako jednotná strana. Určitou roli hraje také to, že je součástí vládní koalice, kde je otloukánkem. Věci, které dokázala prosadit, neuměla prodat. Stejně jako nedokázala zužitkovat popularitu předsedy Jana Hamáčka během jarní fáze epidemie.
Stejně tak propadlo ANO. Ledy se začínají lámat, jak poukázali zástupci Milionu chvilek pro demokracii. Podle nich je Mise projektu Odvaha volit splněna.
1. Druhá nejvyšší účast v historii krajských voleb. Navzdory pandemii koronaviru.
2. Demokratická parlamentní opozice tvrdě porazila vládní strany. Navzdory mediální masáži hnutí ANO.
3. Hnutí ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice.
„Tyto volby měly druhou nejvyšší volební účast v historii krajských voleb. Děkujeme vám za vaši energii a nadšení pro změnu. Právě díky vám se věci mění k lepšímu. Volební výsledky to dokazují. Společně jsme dokázali prolomit ledy!“ chválí voliče Benjamin Roll z Milionu chvilek pro demokracii.

-mi-

volby1volby2volby3

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru