Koncepce kultury se zabývá také Novou synagogou. Tam i nadále zůstává tržnice

SynagogaTéma ohledně koupě a následné opravy objektu Nové synagogy na Novosadech ve Velkém Meziříčí bylo diskutováno také v rámci pondělního setkání účastníků k nové koncepci kultury ve městě. Synagoga totiž i nadále zůstává ve vlastnictví Židovské obce Brno a bude v ní dál asijská prodejna textilu a smíšeného zboží. O památku má zájem město, chybějí mu ale peníze, což je hlavní problém, jenž už několik let brání převodu majetku.

Vzhledem k tomu, že město nyní čekají dva velké investiční projekty – rekonstrukce zimního stadionu a budování nového domu pro seniory, přičemž na oba požádalo o dotace, nákup a oprava synagogy není tedy aktuálně na programu dne.

Obnova památky může přijít na 30 milionů

Významnou roli v budoucnosti novogotické památky bude hrát rovněž koncepce kultury, již si město nechalo vytvořit. Ta má napovědět, jakým směrem by se mělo kulturní dění ve městě v budoucnu ubírat. Součástí zadání je rovněž zhodnocení možného kulturního využití právě budovy nové synagogy. Řešitelé právě nevyužití historických budov ve městě považují za slabou stránku.
„Pokud koncepce doporučí zapojit novou synagogu do nějaké sítě objektů vhodných pro kulturní a společenské účely, bude to další argument navíc, proč bychom tento objekt měli převzít a investovat do jeho rekonstrukce,“ uvedl starosta v celostátních médiích.
Náklady na renovaci a památkovou obnovu stavby, jež byla vybudována v letech 1868 až 1870, by se měly pohybovat kolem třiceti milionů korun. Tak částku alespoň stanovil stavebně­‑technický průzkum, který si vedení města nechalo koncem uplynulého roku vypracovat, aby vědělo, jak na tom stavba vlastně je. Zjištěná částka tehdy Velkomeziříčské příjemně překvapila, očekávala se totiž až její trojnásobná výše. Pozitivně v posudku vyznělo i zhodnocení stavu památky. Mimo jiné se totiž ukázalo, že stavba nestojí na pilotech, nýbrž má kamenné základy.
„I trhliny v jejích zdech, způsobené zřejmě při dosavadních obchodních činnostech, jsou stabilní a jejich stav se nezhoršuje,“ popsal loni v prosinci místostarosta Velkého Meziříčí František Smažil s tím, že dobře z průzkumu vyšel také krov a střecha. Ne však všichni jsou takto optimističtí.
Někteří zastupitelé se domnívají, že částka za opravu by mohla být podle jejich mínění v konečném výsledku ještě vyšší.

Text a foto: Iva Horká

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru