Pomněnkový den – Mezinárodní den pohřešovaných dětí

Pomen denPolicisté v celé České republice každoročně pátrají po stovkách ztracených dětí


Na 25. května připadá mezinárodní den pohřešovaných dětí. Den je připomínkou pro všechny rodiče, kterým beze stopy zmizely jejich děti. Tento den je známý také jako „Pomněnkový den“ a do českého povědomí se poprvé zapsal v roce 2004.

Ve světě si tento den připomínají již od roku 1983, kdy jej jako vzpomínkový označil tehdejší americký prezident Ronald Reagan. Prvotním impulsem k tomuto kroku byl 25. květen 1979, kdy se v americkém New Yorku ztratil při cestě do školy šestiletý chlapec. Jeho rodiče už chlapce nikdy neviděli…
Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyhlásili za posledních pět let celkem 2148 pátrání po pohřešovaných dětech. Z tohoto počtu se jednalo o 1786 dětí, kterým byla nařízena ústavní výchova, a tyto děti uprchly ze školských zařízení určených k jejich výkonu nebo se jednalo o žadatele o udělení azylu, kteří opustí v průběhu řízení azylové zařízení.
Z celkového počtu pak bylo pátráno po 489 dětech mladších patnácti let. Aktuálně je Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina vyhlášeno pátrání po 35 pohřešovaných dětech. Ve všech případech se jedná o děti s nařízenou ústavní výchovou. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo nalézt a byly v pořádku. Důvody jejich zmizení byly různé – nejčastěji se jednalo o útěky z domova, kdy se děti snažily řešit nějaké své problémy, s nimiž si nevěděly rady. Většina pátrání skončila šťastně a rodiče se se svými dětmi shledali. Jeden smutný a tragický případ kriminalistům ale dlouho z paměti nevymizí. Jedná se o případ z roku 2013, kdy byla pohřešována šestnáctiletá Petra z Jihlavska. Tato dívka byla nalezena mrtvá. Za její brutální vraždu byli pravomocně odsouzení tři pachatelé.
Pátrání po osobě pohřešované je specifické v tom, že se jedná o osobu, u které je důvodná obava o její život a zdraví. Vždy je důležité zjistit co nejpodrobněji okolnosti pohřešování. V souvislosti s tím policisté provádějí prověrky v místech, ke kterým má pohřešovaná osoba nějaký vztah, např. rodina, pracoviště, škola a podobně. Dále policisté prověřují ubytovací a zdravotnická zařízení. Pátrání je zveřejňováno v síti internet a regionálních médiích. Na základě zveřejnění pátrání ve sdělovacích prostředcích se daří vypátrat přibližně deset procent osob. Policisté samozřejmě využívají i speciální prostředky pátrání, které nebudeme z taktických důvodů uvádět.
Specifickou skupinu pohřešovaných osob tvoří tzv. „dítě v ohrožení“. Jedná se o osobu mladší patnácti let, která se vzhledem ke svému věku může stát obětí nešťastné náhody, nebo postrádá přístup k životu potřebným lékům, nebo je prokazatelně fyzicky či psychicky handicapovaná nebo se stala obětí únosu. V případech únosu se jedná o případy zjevně vykazující známky násilí, nebo jejichž pachatel trpí duševním onemocněním nebo je labilní s nepředvídatelným chováním a jsou známy skutečnosti o tom, že pohřešovaná osoba je ohrožena na životě nebo zdraví. V těchto případech je spouštěn tzv. „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech“. Právě v těchto případech je prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků o pomoc žádána veřejnost. Zejména relace v televizi a rozhlase v mnoha případech vedou k vypátrání dítěte, případně k získání důležitých poznatků k pohybu pohřešovaného dítěte.
Při vyhlašování pátrání po pohřešovaných dětech je velice důležitý zejména prvotní kontakt mezi rodiči a policisty, kteří potřebují získat co nejrychleji přesné a hlavně pravdivé a ucelené informace o dítěti, o jeho chování před tím než zmizelo, o všech jeho případných problémech, a to i v případě, že tyto informace nemusí být pro rodinu vždy příjemné. Rodiče by neměli zamlčovat policistům žádné informace, které by mohly být při pátrání důležité. Policistům se poté mnohem snadněji stanovují verze, jakým směrem pátrání vést. Rodiče se většinou snaží zamlčet důležité informace například o výchovných problémech s dítětem, které pak situaci může řešit útěkem.
Velice důležitou roli hraje také komunikace dítěte na sociálních sítích. Proto je důležité, aby měli policisté o ztraceném dítěti co nejpřesnější a hlavně pravdivé a kompletní informace. Jak postupovat v případě, že pohřešujete své dítě, se také může veřejnost dozvědět například na webové stránce https://pomoztemenajitvcas.webnode.cz/. Na stránkách najdete, jak rady pro děti, tak rady pro rodiče, včetně kontaktů na orgány a organizace, zabývajících se touto problematikou.
V současné době se stále častěji setkáváme s případy pohřešovaných dětí, které navázaly kontakt s neznámým člověkem prostřednictvím sociálních sítí. Při vzájemné komunikaci uvedly svoje osobní údaje, telefonní čísla, zájmy a další údaje a v mnoha případech se nebránily ani schůzce „naslepo“. Toto chování je velmi rizikové, neboť právě sociální sítě jsou velmi často zneužívány pachateli násilné a mravnostní trestné činnosti páchané na dětech.
Většina osob, po kterých policie v teritoriu Kraje Vysočina pátrá, je zveřejněna na veřejně přístupné síti internet. Záznamy k osobám lze nalézt na webových stránkách https://www.policie.cz/ v záložce „databáze – pátrání po osobách – vyhledávání“ (https://aplikace.policie.cz/patrani-osoby/Vyhledavani.aspx). Na těchto stránkách lze podle jednoduchého vyhledavače vyhledat konkrétní osobu.
V neposlední řadě lze využít sociální sítě:
https://www.facebook.com/PolicieCZ
https://www.youtube.com/PolicieCZ
https://twitter.com/PolicieCZ
Poznatky k osobám v pátrání lze také zcela anonymně zasílat přímo na kriminální službu a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
oddělení tisku a prevence
nprap. Bc. David Linhart
vrchní inspektor
tel: 974 261 208
mobil: 725 868 475
e­‑mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

ZTRACENÝ ať zůstane jen jeden

Mezinárodní den pohřešovaných dětí, takzvaný POMNĚNKOVÝ DEN, letos připomínáme společně s Markem Ztraceným. Prostřednictvím krátkých spotů a textů svých písní v projektu „ZTRACENÝ ať zůstane jen jeden“ zpěvák vzkazuje, že někdy se problémy zdají horší, než vlastně jsou, že se dají řešit, a že není třeba před nimi utíkat. Poselství oblíbeného interpreta cílí zejména na náctileté. K dispozici jsou na sociálních sítích a webových stránkách Policie ČR, v informačních tabulích Ámos vision a dalších médiích.
Cílem společného projektu „ZTRACENÝ ať zůstane jen jeden“ je upozornit na problematiku pohřešovaných dětí a na mechanismus pátrání po nich. Každé video vychází z některé z písniček Marka Ztraceného a za doprovodu jeho komentářů přibližuje každodenní život, který je někdy veselý, jindy smutnější. Posluchače vybízí k vnímání, byť z pohledu dospělých malicherných, problémů dětí, které je samy nedokáží zvládnout a jako jediné řešení svízelné situace zvolí útěk. „Když mě pan plukovník Rybár oslovil, zaujala mě ta energie a nadšení pro věc. A protože i já jsem táta a nikdy netušíme, co se může s dětmi přihodit, rozhodl jsem se myšlenku podpořit a dát veřejně vědět, že jsou tu lidé profesionálové, kteří jsou připraveni člověku v nouzi pomoci“, vysvětluje spolupráci Marek Ztracený.
Pohřešování dítěte je vždy velice závažná událost, při které se aktivuje maximální počet sil a prostředků nejen Policie České republiky, ale i dalších složek Integrovaného záchranného systému a v poslední době i přibývajících dobrovolnických organizací. V případě pátrání po pohřešovaném dítěti, které může být ohroženo na zdraví či životě se využívá Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Díky tomuto efektivnímu nástroji se informace o pohřešování dostává velmi rychle k veřejnosti zejména prostřednictvím médií nebo například přihlášením k odběru novinek o aktuálních informacích o probíhajícím pátrání. Čím více lidí se dozví o pátrání, a čím rychleji se pátrání zahájí, tím větší je šance, že pohřešované dítě bude nalezeno.
„Při pátrání po dětech je důležitá rychlost zahájení pátrání, zapojení široké veřejnosti a také aktuálnost zjištěných informací o dítěti. I z toho důvodu je nutné při oznamování pohřešování předat policii co nejvíc informací o dítěti. Nejlépe aktuální fotografii, popis oblečení, informace o zdravotním stavu, kontakty na kamarády a další“, doporučuje plk. Mgr. Jan Rybár, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.
V rámci prevence je důležité s dětmi především komunikovat a z pohledu rodiče nebo osoby, které je dítě svěřeno, také mít přehled o tom, s kým se stýká, kam chodí apod. S ohledem na pandemii COVID-19 je ze statistického hlediska za loňský rok patrný pokles pohřešovaných dětí. Oproti roku 2019 bylo pohřešováno o 494 méně dětí. I přesto bylo v roce 2020 pohřešováno celkem 1132 dětí a z toho 3 děti nebyly dosud vypátrány. Ke zmiňovanému poklesu došlo zejména z důvodu distanční výuky, home office rodičů, uzavření některých provozoven a samozřejmě kvůli vládním opatřením a s nimi spojenými kontrolami dodržování nařízení ze strany Policie České republiky.
Vzhledem k tomu, že se situace kolem pandemie zmírňuje a děti se vracejí po delší době do kolektivu, je nutné vnímat jejich chování. Po tak dlouhé době, kdy byly odloučeny od svých vrstevníků, může pro ně být náročné opětovné navázání sociálních kontaktů.
Tradici tzv. pomněnkového dne si připomínáme od 80. let 20. století. 25. května 1979 se v New Yorku cestou do školy ztratil šestiletý Etan. V tu dobu kvetly pomněnky, a přestože se rozběhlo rozsáhlé pátrání, včetně zveřejnění fotky na krabicích od mléka, nikdy nebyl nalezen. Pomněnka se tak stala symbolem pohřešovaných dětí.
Policie ČR se dlouhodobě věnuje osvětě pátrání po pohřešovaných dětech, stejně jako Ministerstvo vnitra ČR, Nadace Vodafone nebo tvůrci unikátní mobilní aplikace ECHO, která zvyšuje naději pro úspěšné nalezení dětí v ohrožení. Ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR JUDr. Michal Barbořík k tématu dodává: „Problematiku pohřešovaných dětí vnímáme dlouhodobě jako důležité téma, což dokazují aktivity prezentované na https://pomoztemenajitvcas.webnode.cz/, ale také pravidelná finanční podpora ministerstva policejním aktivitám v dané oblasti“.
plk. Mgr. Zuzana Pidrmanová
vedoucí oddělení prevence PP ČR

PomenDen

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru