• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Ve Velké Bíteši bylo evakuováno 1300 lidí kvůli nalezené letecké pumě. Pyrotechnici ji zneškodnili

Ve Velké Bíteši bylo evakuováno 1300 lidí kvůli nalezené letecké pumě. Pyrotechnici ji zneškodnili

Puma2Dělníci, kteří připravovali základy pro stavbu rodinného domu ve Velké Bíteši, našli v neděli 6. června 2021 leteckou pumu.

O nálezu v lokalitě U Kapličky byla policie informována v 10 hodin. Zdejší obyvatelé byli proto vyzváni, aby si s sebou vzali nejnutnější osobní věci a dostavili se na parkoviště u benzinky nebo na fotbalový stadion. Bylo evakuováno zhruba 1300 lidí z ulic Návrší, Hybešova, Lipová, U Kapličky, kpt. Jaroše, Za Potokem, Karlov, Růžová, Kozí, Na Valech, Hrnčířská, Kostelní, Náměstí Osvobození, Sadová, Masarykovo náměstí, Peroutkova, Zmola, Strmá, Pod Hradbami, Strojní, Na Vyhlídce a Malá strana. Drtivá většina odjela ke svým příbuzným a známým, a zhruba 150 jich bylo soustředěno na fotbalovém stadionu. Někteří k dopravě využili evakuační autobusy, které byly promtně k akci připraveny.
„Před polednem u nás zazvonil policista a řekl nám, ať si vezmeme věci a jdeme na určená místa,“ uvedla pro náš týdeník obyvatelka města z ohrožené oblasti. Podle jejích slov jezdili také hasiči vozem po ulicích a hlásili, aby se lidé evakuovali. Posléze domy ještě kontrolovali, zda lidé domovy opustili.
Na místě bylo rovněž několik policejních hlídek a policisté střežili místo proti vstupu nepovolaných osob. „Byl to zvláštní pocit, připadala jsem si najednou jako ve městě duchů, najednou velké ticho, žádná auta, a to bydlíme na frekventované ulici,“ dodala žena z Bíteše, „strach jsem ale neměla.“ Při zásahu pomáhali hasiči ze stanic Havlíčkův Brod, Kamenice nad Lipou, ÚO Třebíč, stanice Náměšť nad O., Kralice n. O., Velká Bíteš, Křižanov, Osová Bítýška, Tasov, Svatoslav a Zbraslav. Ti sváželi obyvatele ke hřišti, kde byla i zdravotnická záchranná služba pro případ, kdyby se někomu udělalo špatně. V 13.50 byl perimetr zhruba 800 metrů kolem nálezu zcela uzavřen. Puma ze II. světové války, dlouhá asi 70 centimetrů, byla odpoledne převezena na pole mezi Velkou Bíteší a obcí Křoví a tam ji pyrotechnici odpálili. Kolem 15.30 se obyvatelé mohli vrátit do svých domovů.
Video z odpálení můžete vidět na: https://www.facebook.com/udalostibrno/videos/616402819353660/
Připr.: Iva Horká, foto: Policie ČR

 

MapaPuma

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru