Zastupitel Jiří Kaše: Kdo rychle dává, dvakrát dává…

penize copyVe čtvrtek 24. června 2021 postihla některé obce jižní Moravy katastrofa nebývalých rozměrů. Katastrofa jménem tornádo nemá v novodobých dějinách naší země obdoby. Obce jižní Moravy – Moravská Nová Ves, Hrušky, Lužice, Mikulčice či méně medializovaný Pánov u Hodonína vypadají po ničivém zásahu tornáda, jakoby jimi prošla fronta světové války. Kromě obrovských materiálních škod nechává tento přírodní živel za sebou i mrtvé – počet zemřelých se zatím zastavil na číslu šest.


Pomocí moderních sdělovacích prostředků tak my, občané naší země, kteří jsme měli „kliku“ a probíhající bouře nám jen zalila zahrádky, jsme měli možnost prakticky v přímém přenosu sledovat, jak se v několika vteřinách, či minutách může změnit veškerý život…
Následně v naší zemi nastalo to, co se doposud stávalo snad jen při vítězných sportovních utkáních – národ se semknul a sjednotil. Výsledkem byla nebývalá humanitární podpora postiženým obcím. Do zdevastovaných oblastí tak prakticky okamžitě proudily davy dobrovolníků, jednotliví občané, ale i firmy a vesničky, vesnice či města okamžitě finančně přispívají na humanitární konta, jsou pořádány sbírky na potřebný materiál, nářadí, potraviny.
Také naše město se do této pomoci zapojuje. Vedení našeho města usilovně telefonuje a výsledkem tohoto snažení je konstatování pana starosty A. Kaminarase, že netřeba svolávat zastupitelstvo města (které může odsouhlasit peněžitý dar postiženým obcím). Naší pomoci (rozuměj pomoci našeho města) nyní netřeba, všeho je víceméně dostatek, a tak stačí, když na řádném zastupitelstvu plánovaném na 14. září jedním z desítek bodů programu bude i návrh na finanční dar postiženým obcím.
Aktivitou některých zastupitelů se podařilo získat dostatečný počet zastupitelů ochotných účastnit se konání zastupitelstva v mimořádném termínu. Toto zastupitelstvo by mělo jediný bod programu: Odsouhlasení finančního daru postiženým oblastem.
Starosta Kaminaras i tuto aktivitu a tento návrh na co nejrychlejší svolání zastupitelstva veřejně smetl ze stolu (viz jeho články uveřejněné v městském zpravodaji Velkomeziříčsko či zaslané e­‑mailem zastupitelům).
A oficiální žádost od zastupitelů ke svolání zastupitelstva v mimořádném termínu podána nebyla z pragmatických důvodů – zastupitelstvo lze svolat nejdříve po týdnu (což by stačilo), ale starosta má až 21 dnů na jeho svolání (termín by pak již zasáhl do probíhajících dovolených zastupitelů…)
Netřeba zdůrazňovat, že slovo solidarita dle Slovníku cizích slov znamená, cituji doslova: 1. soudržnost, pospolitost, 2. vzájemnou podporu, svornost, pocit sounáležitosti, ochotu k vzájemné pomoci a podpoře. Konec citátu.
Takže skutečně nejde jen o peníze, o materiální pomoc, ale neméně důležitý je jistě i onen pocit sounáležitosti, o pocit, že okolí na nás nezapomnělo…
Možná lze chápat, že pan starosta A. Kaminaras tento pocit svornosti chtěl vyjádřit i svým facebookovým profilem, na kterém se v těchto krizových a kritických dnech objevil vyfocen na svém novém kole a s pozadím optimistické zelené krajiny Vysočiny a s komentářem ve zkratce…internet je teď v záplavě negativních a smutných zpráv…je potřeba čas od času vnést i něco pozitivního. Udělat si zkrátka radost…Přesně to jsem se rozhodl dneska po práci udělat…a koupil si po 15 letech kolo!
Jde zcela jistě o výraznou morální podporu obyvatelům postižených obcí…
Anebo jde o chybění něčeho, co se v odborné terminologii nazývá empatií = vcítění.
A zbytek, zbytek se uvidí v září…
Neuměl jsem si reakci našeho města, respektive jeho nejvyššího představitele, logicky vysvětlit, a tak jsem použil moderních technologií a na internetu jsem si našel heslo sociální inteligence.
Těch definicí je hodně, ale mě upoutala jedna, cituji: „Sociální inteligence pomáhá jedinci také upoutat pozornost jiných lidí, získat je pro svou věc. Zároveň pomáhá umět se vcítit se do ostatních lidí, do jejich situace, prožitků, motivů, potřeb. Jde o velmi důležitou schopnost a nelze mezi ní a hodnotou IQ dát rovnítko…“.
A tady je asi zakopaný pudl. Naštěstí management jednotlivých firem i jednotliví občané našeho města – stejně tak jako jiných měst a obcí – tímto druhem inteligence nestrádají.
Jiří Kaše, zastupitel města

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru