Rekonstrukce zimního stadionu se komplikuje

zimakVidina zrekonstruovaného zimního stadionu ve Velkém Meziříčí se komplikuje.

Realizaci jedné z největších investičních akcí tohoto roku ztěžuje změna v dotační politice plynoucí ze strany Národní sportovní agentury (NSA). Vedení města otevřeně žádá o sjednání nápravy a úpravu podmínek v rámci aktuální dotační výzvy Regiony 2021 v důsledku nerovnosti podmínek pro žadatele, která se netýká pouze našeho města.


Město v posledním roce podnikalo kroky směřující k uskutečnění rekonstrukce zimního stadionu. V rámci zajištění dostatečného objemu finančních prostředků na realizaci akce zažádalo u poskytovatele Národní sportovní agentury prostřednictvím investiční dotační výzvy nad 10 mil. Kč o maximální možnou částku podpory ve výši 50 milionů korun.
Po zodpovědném zpracování žádosti vynaložilo město za účelem splnění povinných podmínek dotační výzvy finance ve výši cca 10 000 000 korun, které plynuly na nákup soukromého nemovitého majetku, pořízení kompletní projektové dokumentace, přípravu výběrového řízení na dodavatele a další jednotlivé úkony.
Nové vedení Národní sportovní agentury označilo formu průběžné výzvy, kterou sestavilo bývalé vedení NSA, za nespravedlivou, a proto ji po 8 měsících čekání zájemců na vyhodnocení zrušilo. V současnosti vyhlásilo novou dotační výzvu Regiony 2021. Oproti předchozí výzvě ovšem město Velké Meziříčí nesplňuje její podmínky, a to v důsledku odlišné formy provozovatele sportoviště.
V otevřené žádosti předsedovi Národní sportovní agentury, Filipu Neusserovi, žádá starosta a místostarosta města ve spolupráci s ředitelem příspěvkové organizace Sportoviště VM a představiteli Horáckého hokejového klubu Velké Meziříčí o úpravu podmínek nové dotační výzvy. Oproti té stávající by nově upravená výzva měla umožňovat městům a obcím, aby se stali žadateli i v případě, kdy sportovní zařízení vlastní a dlouhodobě pronajímají nebo dávají do výpůjčky nejen sportovnímu klubu, ale také příspěvkové organizaci města či obce, která tato sportoviště provozuje.
Pokud město na tento záměr neobdrží požadovanou finanční podporu a nebude vypsána jiná výzva - například z evropských fondů -, tak s největší pravděpodobností akci zrealizuje pouze v částečném rozsahu a uhradí ji z veřejného rozpočtu. Náklady na rekonstrukci zimního stadionu jsou předběžně vyčísleny na 82 535 021 korun. Přestavba se dotkne ledové plochy, šaten, zázemí i strojovny.
Podle informací ze strany Sdružení zimních stadionů je 70 % podobných sportovišť ve vlastnictví měst a obcí, které dle stávajících podmínek dotační výzvy stejně jako Velké Meziříčí, nebudou moci žádat o finanční podporu na technické zhodnocení a výstavbu zimních stadionů.
„Nová vyhlášená výzva je výzvou specifickou (cílenou výzvou), která je zaměřena na konkrétní typ účastníka programu. O něm se hovoří v souvislosti s vrácením podstatné části majetku státu sportovním klubům a jednotám v rámci změny institutu trvalého užívání v roce 2002 a sokolským jednotám na základě restitučních zákonů. Znepokojení vyslovené v roce 2018 doposud nebyla nikým vyslyšena a podpora v této oblasti byla nevýznamná. V kontextu uvedeného nemohu nepoložit otázky: Jaké jsou důvody pro změnu postojů? Čí zájmy má vlastně Národní sportovní agentura hájit? Myslím, že obce a města mají velmi bohaté zkušenosti v oblasti dotační politiky a otázky zrušení výzvy nejsou nikterak neobvyklým jednáním. V neposlední řadě je také důvodem pro takto zacílenou výzvu skutečnost, že sportovní organizace nemají jinou možnost čerpání investičních prostředků na svá sportoviště ani v rámci operačních programů, ani od jiných národních poskytovatelů, ani ze současného Národního plánu obnovy. Jak jistě víte, sport se do tohoto plánu nevešel.
NSA vyjádřily podporu významné zastřešující organizace, které zastupují 1,5 mil. organizovaných sportovců. Mohu zmínit například Českou unii sportu nebo Českou obec sokolskou. V kontextu všech těchto okolností jsme přesvědčeni, že obce a města budou samy mít zájem podpořit dofinancováním ty nejlepší projekty místních spolků, tělovýchovných jednot a klubů, neboť jsou to právě města a obce, které se na dotacích rovněž podílejí a které nejlépe znají lokality a regiony. Není však cílem této konkrétní výzvy směřovat finanční prostředky do jakýchkoliv obchodních společností nebo příspěvkových organizací,“ odpověděl předseda NSA Filip Neusser na otevřený dopis, který mu město Velké Meziříčí poslalo.
Citaci našemu týdeníku poskytl starosta A. Kaminaras.
Ve zkratce bylo tedy zástupcům našeho města řečeno, že měnit pravidla během „hry“ je běžné a poradit si musí obce samy, míní starosta.
Připravila: redakce ML

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru