• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Umělecký kovář Jiří Ondráček z Radostína nad Oslavou přivezl z mistrovství světa opět medaili

Umělecký kovář Jiří Ondráček z Radostína nad Oslavou přivezl z mistrovství světa opět medaili

Kovari1Umělecký kovář Jiří Ondráček z Radostína nad Oslavou zopakoval úspěšné tažení na mistrovství světa v kování. To se konalo v italském městě Stia, odkud letos přivezl bronz. Ocenění patří celému týmu, kde kromě J. Ondráčka soutěžili Šimon Pospíšil z Hrbova u Velkého Meziříčí, Luboš Jan z Třebíče a Vojtěch Kučera z Chlístova.

Tématem letošního šampionátu, který se koná coby bienále ve dvouletém cyklu, byl verš z Božské komedie „Tu vyšli jsme a spatřili zas hvězdy“. Italové si totiž letos připomínají 700. výročí úmrtí autora tohoto slavného díla Danta Alighieriho. Dílo bronzového týmu s názvem Porta del Paradiso, neboli Brána do ráje, znázorňuje portál brány, skrz který svítí paprsek hvězdy na cestu.
K portálu přitom vedou schody, které jsou kamenné. Mezinárodní odborná porota přisoudila tomuto ztvárnění třetí místo.
Podmínky jsou podle Jiřího Ondráčka pro všechny rovnocenné, stejně tak limit – za tři hodiny musí být hovoto.
„Stihli jsme to tak tak,“ říká J. Ondráček a dodává, že Luboš Jan nakreslil návrh, on s Šimonem Pospíšilem pracovali na portálu a další dva z týmu zase na hvězdě. Pracuje se pouze ručně za pomoci tradičních kovářských postupů, bez použití moderních technologií.
V létě se konalo vyhlášení soutěže a zhruba měsíc před vlastním kláním bylo vyhlášeno téma.
„Je to docela adrenalin dát všechno dohromady a vyzkoušet si návrh nanečisto během poměrně krátké doby,“ přibližuje systém soutěže třiatřicetiletý kovář. Vlastní soutěž se pak konala v době od druhého do pátého září.
Během několik desítek let trvajícího mistrovství se zatím nikomu nepodařilo obhájit prvenství. Proto je vysněnou metou Jiřího Ondráčka zlato, které získal s tehdejším týmem v Itálii před dvěma roky, v příštích letech obhájit.
Mistrovství světa v kování se zúčastnili zástupci z 25 zemí, v kategorii jednotlivců a týmů se dohromady sešlo 68 soutěžních děl. Je potěšitelné, že se v tak silné konkurenci dokázaly prosadit hned dva týmy z Vysočiny. Zlato si totiž z ročníku 2021 z Toskánska odvezli rovněž Češi, a to parta ze Světlé nad Sázavou. Ta uspěla se svým dílem nazvaným Na hraně zítřka.

Iva Horká
Foto: Archiv Jiřího Ondráčka

Kovari3image2image3image4image5image6image7image11

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru