Děti z vídeňské školky podnikly cestu pro drakovy ztracené pentličky

MS Viden4_copyCesta pro drakovy ztracené pentličky čekala ve středu 15. září na děti v mateřské škole ve Vídni. Již od rána bylo veselo nejen v budově, ale také na rozlehlé zahradě, která ji obklopuje. Travnatou plochu pestrými barvami postupně oživilo množství sportovního náčiní, pomůcek, motivačních obrázků, značek. Ze školní kuchyně se linula vůně pečené zeleniny a z oken se ozývaly hlásky hrajících si dětí. Vrcholily přípravy na sportovní akci, kterou jsme ještě spojili s propagací programu Skutečně zdravá školka.


EVROPSKÝ ŠKOLSKÝ SPORTOVNÍ DEN je školní den věnovaný zábavě, společné hře a propagaci pohybové aktivity. Hlavním cílem této akce je podpořit pohybovou aktivitu a zdraví na mezinárodní úrovni a zapojit co nejvíce dětí a mladých lidí, škol, organizací. A jak jsme se zapojili k této velké evropské kampani právě my?
V měsíci červnu nás oslovila studentka PdF MU v Brně Petra Juračková s nabídkou uspořádat tuto sportovní akci právě v naší školce. K dětem i prostředí si vytvořila vztah již v době, kdy u nás prošla souvislou praxí v rámci studia na střední škole. Původně mělo jít o akci většího rozsahu se zapojením rodičů i se sourozenci dětí, ale náhlá vysoká nemocnost omezila možnosti rodičů, a tak mohla přijít pouze jedna maminka s mladší dcerkou.
Jak tedy program probíhal? Po krátkém vzájemném seznámení se ve třídě a po motivační pohádce „O modrém drakovi“ se děti přemístily na zahradu. Zde se nejdříve protáhly, rozhýbaly, rozcvičily. Pak celou trasu prošly s „novou“ paní učitelkou, která jim každý úkol názorně předvedla. Počítaly a zjistily, že je čeká dokonce 9 úkolů na jednotlivých stanovištích. Až poté se po skupinkách a za asistence dospělých vydávaly plnit jednotlivé úkoly. Za jejich zvládnutí dostávaly barevné pentličky, které shromažďovaly pro draka, jenž je ztratil… Dětem se sportování moc líbilo, úkoly zvládaly s radostí a velkým nasazením, některé úkoly plnily dokonce opakovaně. Povzbuzovaly se nejen mezi sebou, ale fandily i panu starostovi Martinu Vávrovi, který za nimi přišel a kopal na bránu. Tím si zasloužil medaili, k této události vytvořenou. Oblíbené relaxační cvičení s padákem sportovní část ukončilo. Dráček se dočkal nového pestrého ocásku, výkony dětí byly oceněny potleskem, podáním ruky, předáním medailí a drobných odměn. Po společném fotografování se děti občerstvily krájenou zeleninkou z vlastních záhonků a oku i jazyku lahodícími chuťovkami. Podávaly se potřené pomazánkou z pečené mrkve a pečeného česneku, z lučiny a pomazánkového másla. Paní kuchařka je ještě přizdobila plátky rajčátek, paprik nebo ředkviček. Pohoštění mohli ochutnat i strávníci, když si přišli pro oběd do naší školní jídelny.
Školka je již několik let zapojena do programu Skutečně zdravá škola, plní jeho podmínky a momentálně se připravuje na obhajobu Stříbrného certifikátu, který získala před dvěma lety. Ačkoli v posledních měsících nebylo možné některé akce programu uskutečnit vzhledem k pandemii covidu, jednalo se o společné vaření s rodiči a exkurze do místních a okolních farem, věnovali jsme více pozornosti zdravému jídelníčku a vybudování záhonů pro pěstování vlastní zeleniny. Za pomoci zřizovatele se podařilo v dubnu postavit čtyři vysoké záhony, dovézt kompost a čekat na příhodné podmínky. S návratem předškolních dětí školka i zahrada ožila a začala se vysévat semínka – řeřicha, hrášek, ředkvička, petrželka, mrkev, červená řepa. Děti se zapojily nejen do setí, ale pak i do pletí, okopávání a zalévání vzešlých rostlinek. Postupně vysely i další plodiny a vysázely jahody, které zobají ještě nyní. Doma pak sklízejí rajčata, která si předpěstovaly za oknem ve třídě. A na záhoncích stále dozrávají dýně, rostou zde i super obří červené řepy, máme velkou úrodu kopru, ještě jsou i rajčata a papriky, cuketky a něco petržele.
Co říci závěrem? Určitě to, že si zábavné a hravé sportování opravdově užily děti i dospělí, že nám neskutečně vyšlo počasí a že se už těšíme na další společná setkávání při sportu, zábavě a třeba i při práci na zahradě, také při přípravě zdravých pokrmů ve třídě, kam pozveme děti i s rodiči.
Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě a průběhu dopoledne.
Jana Stehlíková, ŘŠ

MS Viden1 copyMS Viden2 copyMS Viden copy

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru