Za kořeny se sjeli návštěvníci až do Balin

Baliny5Podzim je období sklizně. Dalo by se říct, že úroda se na nás směje, kam jen oko pohlédne. Jenomže ona se směje i tam, kam naše oči nedohlédnou. Ano, pod zemí se na nás smějí kořeny. Teď na podzim je do nich uložena všechna síla, kterou rostlina pilně sbírala po celé období vegetace, a je tudíž ten pravý čas je vykopat a…
O tom právě byl program v ekocentru Chaloupky Baliny nedaleko Velkého Meziříčí.

V neděli 3. října jste se tam mohli potkat nejen s kořeny kulturních i divokých rostlin, ale také stromů. Zatímco kořeny rostlin bylo možné ochutnávat a zpracovávat, kořeny dřevin se návštěvníci pokoušeli „jen“ přiřazovat ke správným majitelům.
Rozlehlou přírodní zahradou se nesla vůně zeleninové polévky i příjemná hudba živé kapely. Návštěvníci putovali od stanoviště ke stanovišti, studovali informační panely k jednotlivým kořenům, například puškvorce, kostivalu, lopuchu, pampelišky, čekanky, či třapatky, vlastnoručně si vyrobili pampeliškovou kávu, kostivalovou mast nebo si zhotovili dřevěný přívěsek. Ten sice nebyl přímo z kořene, ale dřevo to má ke kořenu opravdu jenom kousek.
Zajímavé, a hlavně užitečné bylo stanoviště, kde si zahradníci mohli připravit výsevní pásek na předzimní výsev mrkve, petržele, kopru nebo kozlíčku polníčku. Který majitel zahrádky by tuto možnost nevyužil?
Zcela mimokořenným dojmem pak působilo klasické opékání špekáčků, ale hned vedle se na pánvi smažila na plátky nakrájená kořenová zelenina. A po dobrém okořenění bylo jen těžké rozhodnout, co je chutnější a pikantnější.
Zvláštní disciplínou byl zahradní orientační závod. Úkolem zvídavých „závodníků“ bylo opisovat do políček jednotlivých kontrol indicie, ze kterých pak bylo možné vyluštit heslo RODOKMEN. Protože kam nás dovede zkoumání rodokmenů? Samozřejmě, opět ke kořenům. Tentokráte našim vlastním, které podstatně určují, jací kdo jsme.
Podobný program pak Chaloupečtí zopakovali o týden později, tentokrát speciálně pro zaměstnance a rodinné příslušníky nadnárodní firmy DELTA. Ta se pro Chaloupky stala štědrým dárcem a společný program již plánovali více než rok. Proticovidová opatření však způsobila, že místo na vánoční program 2020, vyrazili zaměstnanci až na podzimní kořenění 2021. Věřme, že další společné akce již žádná nepříjemná opatření nepřekazí.

-juh-

Baliny1Baliny2Baliny3Baliny4Baliny6Baliny7Baliny8

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru