Obyvatelé Hliniště si sami vysázeli zeleň

hliniste celekPracujeme na volnočasové ploše Hliniště – občas jde někdo kolem, pozdraví, zeptá se. Někdy zpomalí auto, aby se řidič podíval, co že to tam ty bagry s tou strání dělají… Po rovnání terénu, hrubších zemních pracích a zedničině se konečně přesouváme k třešničce na dortu a srdci celého projektu – k výsadbám a mobiliáři…
Trochu s napětím očekáváme s kolegou Sebastiánem Loderem datum 22. 10. Ukázková výsadba pro veřejnost rozuměj místní komunitu. Stromy jsou na místě, zem je tu dost tvrdá… no uvidíme.


Ve 3 to začíná. Pobíhají tu děti, přišel Pepa Matějíček a Jirka Sýkora se svými rodinami, paní Ocké a pan Nedoma. S kolegou vysvětlujeme, jak má výsadba probíhat, rozdáme si rýče a lopaty a kaštanovník je během chvíle zasazený.
S úsměvem, ale bedlivě, jako během celé stavby, nás sleduje paní Drápelová a trochu si oddychneme, když přikyvuje, že je to takto v pořádku. Výsadba proběhla, uděláme fotky. Děkujeme skotačícím dětem a místním usedlíkům, počasí přálo, bylo to fajn a chceme jít zpátky ke svojí práci. A čekáme, až se lidi rozejdou. Marně. Všichni včetně dětí berou nářadí, lopaty, rýče a pouští se sami do výsadby s takovou vervou, že se nestíháme divit. Během jednoho odpoledne vysazeno 12 stromů i s kotvením, uklizená plocha a dobrá nálada až do večera, končíme unavení po tmě a nestačíme se divit, co se dá s několika nadšenými lidmi za jedno odpoledne stihnout. Taková práce se zelení má smysl, protože víte, že lidi, pro které to děláte, ji ocení.

Vojtěch Urban, foto Josef Matějíček

hliniste 1hliniste 2hliniste detail

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru