Jaké budou mít v příštím roce dotační příležitosti obce?

PenizeKraj Vysočina ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Centrem pro regionální rozvoj ČR a Ministerstvem životního prostředí ČR připravuje již tradiční seminář, který se zaměří na aktuální možnosti financování rozvojových projektů zejména měst a obcí. Akce se koná pod záštitou Regionální stálé konference pro území Kraje Vysočina a je určena zástupcům obcí, od nejmenších až po statutární město Jihlavu, dále pak mikroregionům a místním akčním skupinám na Vysočině.

„Smyslem semináře je přiblížit starostům a dalším významným regionálním partnerům, v jakých programech a výzvách budou moci v příštím roce čerpat prostředky na své rozvojové potřeby,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana kraje pro oblast regionálního rozvoje.
Na seminář přijala pozvání zástupkyně Ministerstva pro místní rozvoj ČR, která seznámí starosty s připravovanými národními dotačními programy na rok 2022, s důrazem na program Podpora rozvoje regionů, kde je pro obce připraveno více než 2,1 miliardy korun na financování projektů ke zlepšení kvality života a atraktivity obecního prostoru. Pro nejmenší obce do 3 000 obyvatel jsou vyčleněny prostředky ve výši přes 1,4 miliardy korun, podporu bude možné využít na projekty obnovy místních komunikací, obnovy sportovní infrastruktury, rekonstrukce a přestavby veřejných budov nebo na budování a obnovu míst aktivního a pasivního odpočinku v obcích. Na národní dotaci dosáhnou také středně velké obce od 3 001 do 10 000 obyvatel, pro které je připraveno 700 milionů korun na obnovu místních komunikací nebo sportovní infrastruktury a na rekonstrukce a přestavby veřejných budov. Žádosti o dotace mohou obce na ministerstvo podávat až do 17. prosince.
Vedle toho Ministerstvo pro místní rozvoj na rok 2022 počítá například i s podporou pro odstraňování bariér v budovách domů s pečovatelskou službou a v budovách městských a obecních úřadů nebo na nákup a instalaci tzv. eurozámků do vybraných budov ve vlastnictví státu a obcí.
V rámci programu semináře dále zazní například aktuální informace k možnostem podpory z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027, přehled plánovaných opatření v Operačním programu Životní prostředí 2021–2027 a další vybrané aktuality z území.
Letošní ročník semináře proběhne on­‑line formou. „Na virtuální setkání se starostkami a starosty i s dalšími regionálními partnery se těším již v pondělí 8. listopadu,“ vzkázala Hana Hajnová.
Podrobnosti k připravovanému semináři jsou připojeny v příloze. Zájemci o účast mohou kontaktovat Lenku Matouškovou (e­‑mail Matouskova.L@kr­‑vysocina.cz, tel. 564 602 549, 724 650 278), od které následně včas obdrží odkaz pro přihlášení do on­‑line prostředí a další nezbytné organizační pokyny.

-krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru