Vesnickým prodejnám pomohla pandemie i modernizace

coop radostin_copyVesnické prodejny mění svou tvář a během pandemie posílily své postavení na maloobchodním trhu. Díky modernizacím, ale i také díky důležitosti během lockdownu, lidé poznávají, že je dobré mít na vsi obchod. Je to praktické z několika důvodů, což mnozí uznávají. Čím dál více zákazníků totiž upřednostňuje nákupy v blízkosti svého bydliště a chce šetřit čas trávený nakupováním. A nutno dodat, že například síť prodejen COOPu doznává výrazných změn i na Velkomeziříčsku a prodejny se mění v moderní obchůdky.
Nově by nejmenším prodejnám měl pomoci také projekt Obchůdek 2021+, který je zaměřen na podporu obchodů v obcích s méně než tisíci obyvateli.

Zavírání prodejen se zastavilo


Podle nejnovějších čísel z průzkumů se v minulém roce zastavilo zavírání nezávislých prodejen. Zatímco ještě v roce v roce 2017 jich skončilo 1 082, loni to bylo jen 57. Naopak počty prodejen organizovaných v sítích vzrostly. Vesnické prodejny se postupně modernizují a vznikají také nové služby.
Během covidového roku 2020 se mnoho obyvatel velkých měst, vzhledem k často nařízené práci z domova, rozhodlo přesunout dočasně nebo trvale do menších měst a obcí. Tato skutečnost se v průběhu první poloviny roku 2020 také velmi výrazně projevila v prodejních datech hypermarketů a supermarketů.
„Tito velcí hráči tak začali více vnímat důležitost prodejen do 400 metrů čtverečních, a to těch samostatných i organizovaných v sítích. Zároveň z dat počtu prodejen vidíme jasný útlum klesajícího trendu zavírání prodejen do 400 metrů čtverečních. Rok 2020 ukázal, jak moc je tento segment prodejen důležitý. Uzavření okresů na jaře 2021 to pak jen potvrdilo,“ komentuje situaci Kristýna Garreisová agentury NilsenIQ.

Připravila: Iva Horká, zdroj: iDnes

coop radostin ovoce a zeleninacoop radostin pecivo

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru