Mimořádná okamžitá pomoc lidem s energiemi

PomocV souvislosti s neočekávaným ukončením dodávek energií od Bohemia Energy a dalších společností informuje Ministerstvo práce a sociálních věcí o možné pomoci ze strany Úřadu práce.

Občané, kteří se vlivem vysokých záloh a růstu cen energii ocitli v nouzi mohou využít např. následující podporu:
■ Mimořádná okamžitá pomoc (MOP): jedná se o jednorázovou dávku ze systému pomoci v hmotné nouzi; informační leták zasíláme k případnému využití v příloze. Podrobné informace https://www.mpsv.cz/pomoc-pri-rustu-cen-energii.
■ MOP – vyúčtování dodavatele poslední instance (DPI): směřuje zejména na domácnosti, které přešly do standardního režimu (tj. mají již běžnou smlouvu na dodávku energií), při konečném vyúčtování u DPI jim byly vyměřeny nedoplatky a na tyto nedoplatky nemají dostatek vlastních prostředků, případně by je úhrada dostala do stavu hmotné nouze.
■ MOP: je určena zejména pro osoby, které zaplatily vysoké zálohy a nezbývá jim dostatek prostředků na zajištění dalších základních potřeb (nájem, zimní oblečení, atd.)
■ Příspěvek na bydlení: touto dávkou stát pravidelně přispívá na náklady na bydlení, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení (vztahuje se k nájemnímu a vlastnickému bydlení). Podrobné informace jsou na https://www.uradprace.cz/web/cz/prispevek-na-bydleni.
Nejčastější, přehledně zpracované otázky a odpovědi, včetně podrobnějších informací na stránkách Energetického regulačního úřadu lze nalézt na https://www.eru.cz/cs/-/casto-kladene-otazky-e2-80-93-skoncil-vas-dodavatel-energie-.
-krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru