Nejvíc praktických lékařů pomáhá s očkováním na Vysočině

odberCelostátní statistiky ukazují, že podíl praktických lékařů na očkování v Kraji Vysočina je 23,18 %, což je nejvíce ze všech krajů. Hejtman Vítězslav Schrek si této pomoci váží a prosí i další praktické lékaře, případně ambulantní specialisty, aby se do očkování zejména posilujících dávek pro nejstarší občany zapojili také.

„Každý další lékař, který svým pacientům nabídne očkování proti covid-19, se stane důležitým a nezbytným článkem v boji s pandemií. Vysokou proočkovanost obyvatel a zejména rychlé podání posilujících dávek vidím v tuto chvíli jako jedinou cestu z kritických čísel nově nakažených i smutných statistik úmrtí,“ zdůraznil hejtman Vítězslav Schrek. K 23. listopadu bylo v Kraji Vysočina podáno celkem 594 803 očkovacích dávek, z toho 25 758 představují posilující třetí dávky.
Očkování v Kraji Vysočina nabízí v tuto chvíli všechny krajské nemocnice. V Jihlavě stále funguje velké očkovací centrum v Hruškových Dvorech a jeho provoz, který zajišťuje Nemocnice Jihlava, se plánuje i v roce 2022. „Oslovili jsme majitele ATX centra, kde má očkovací centrum zázemí, s možností prodloužit smlouvu na několik dalších měsíců. Jednání jsou díky vstřícnosti a pochopení Jakuba Klobásy na dobré cestě,“ informoval náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. V ostatních nemocnicích funguje očkování na vybraných místech nebo v určených ambulancích.
S avizovaným zkrácením termínu z 6 měsíců na 5 pro podání posilujících dávek se očekává zvýšený zájem i tlak občanů na dostupné a včasné termíny. „Snažíme se neustále posilovat očkovací místa v našich nemocnicích, ale už narážíme na personální limity. Je třeba si uvědomit, že ti samí lékaři a sestry, kteří očkují, se musejí starat o pacienty na lůžkových odděleních. Při současném nárůstu pacientů s covid, už zkrátka není mezi personálem, kde brát,“ říká náměstek Novotný.
Prosba hejtmana Schreka proto směřuje hlavně k praktickým lékařům: „Prosím zvažte možnost očkování ve svých ordinacích. Pacienti k Vám mají nejblíže a důvěřují Vám. Vaše doporučení, může přesvědčit i nerozhodnuté, aby se očkovat nechali. Vaši spolupráci teď potřebujeme víc, než kdy jindy.“ Na druhou stranu apeluje hejtman i na občany, aby své praktiky s žádostí o podání posilujících dávek oslovili. V některých případech se stává, že praktický lékař by proti covid-19 očkovat chtěl, ale neočkuje jen proto, že od svých pacientů neeviduje zájem.
Vedle vybraných praktiků, lze očkování absolvovat také na Poliklinice Třešť, Poliklinice Telč nebo v Nemocnici Počátky. Pro očkování může veřejnost stále využít služeb MUDr. Petra Pátka v jeho ortopedické ambulanci v Chotěboři. „Očkování na poliklinikách se ukázalo jako dobře fungující model. Pokud by se podařilo rozšířit možnost očkování také sem, výrazně by se tím zvýšila dostupnost vakcín pro pacienty z okrajových částí Vysočiny nebo s větší dojezdovou vzdáleností do stávajících očkovacích míst,“ přibližuje náměstek Novotný.
Systém očkování v Kraji Vysočina doplňuje od konce léta mobilní očkovací tým společnosti Podané ruce. Ten ve vybraných městech na Vysočině očkuje bez registrace, a to jedno dávkovou i dvou dávkovou vakcínou. Aktuálně jsou domluvené termíny do poloviny prosince a připravují se další. „Pokud by se podařilo rozšířit stávající síť očkovacích míst o další ordinace praktických lékařů nebo polikliniky, byla by to výhra pro celou Vysočinu. Máme šanci ukázat, že jsme v očkování opravdu pořád v republice nejlepší,“ odesílá svoji naléhavou žádost mezi praktické lékaře a ambulantní specialisty v kraji hejtman Vítězslav Schrek.
-krú-
Ilustrační foto: redakce ML/vlr

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru