Opozice: Proč nebyl schválen prodej pozemku pro domov seniorů v Bíteši

duchodciPo téměř jednom roce byl na zastupitelstvu města opět projednáván prodej pozemku p. č. 4625 o rozloze 5363 m2, určeného na výstavbu domova seniorů.


Město chce prodat pozemek v lokalitě pod kotelnou sídliště U Stadionu soukromému investorovi, který by se zavázal k vybudování a provozování domova seniorů. Bohužel i tentokrát způsob jakým prodej probíhal byl velmi netransparentní. Připomenu jen, že při prvním vyhlášení záměru prodeje (cca 12/2020) vedení města tento záměr zveřejnilo jen na úřední desce po dobu pouze cca třech týdnů. Což vzhledem k tomu, že se hledá investor, který musí investovat cca 200 mil. Kč, je naprosto nereálný termín. Není divu, že se nakonec přihlásila jen jediná firma Kamenice za cenu 1680 Kč/m2 s kterou „shodou okolností“ jednal pan starosta (dle dostupných informací snad i bez přítomnosti dalších zastupitelů). Tento způsob prodeje ostře napadla opozice, takže k prodeji nedošlo a na návrh KDU­‑ČSL bylo zastupitelstvem města rozhodnuto o novém vyhlášení záměru, kdy bude osloveno minimálně 5 zájemců. Do druhého kola se přihlásil jen jeden zájemce, který nakonec nabídku neprodal. Jak se nyní ukázalo bylo osloveno 11 zájemců, ale mezi nimi bylo devět rozpočtových organizací zřizovaných Krajem Vysočina, respektive Jihomoravským krajem. To znamená, že se od těchto organizací nedalo očekávat, že by investici v řádu stovek milionů mohli realizovat. Proto byl záměr prodeje vyhlášen potřetí.
A opět za nestandardních podmínek. Oslovení a příjem nabídek totiž prováděla advokátská firma, se kterou město úzce spolupracuje (nejde tedy o nezávislou autoritu). V případě prodeje pozemků byl tento postup použit poprvé, protože v minulosti i při prodeji desítek pozemků na Babinci veškeré prodeje administrovaly pouze zaměstnanci města bez prostředníka. Zásadní netransparentnost při tomto, již třetím, prodeji spatřují opoziční zastupitelé v tom, že k otevření nabídek došlo bez přítomnosti firem, které nabídky podaly, a to přestože firma SeneCura o účast při otevírání nabídek žádala. Stín pochybností také vrhá to, že vítěznou nabídku podala firma Benevita, která je personálně propojena se zmiňovanou firmou Kamenice. To, že zastupitelé nedostali protokol o otevírání nabídek (v průběhu jednání se ukázalo, že vedení města zastupitelům, nepředložilo i další materiál z jednání na Kraji Vysočina), bylo ve světle ostatního „jen drobným nedopatřením“. Vzhledem k tomu, že zároveň firma SeneCura na jednání zastupitelstva svoji nabídku ještě vylepšila na 3200 Kč/m2 (nabídka firmy Benevita byla 2800 Kč/m2) a avizovala, že je ochotna splnit i lepší podmínky, než požadovalo město, zastupitelstvo rozhodlo o zrušení záměru.
Bohužel už nepřijalo návrh KDU­‑ČSL na ustanovení komise, která by jednala o podmínkách prodeje pozemku a provozování domova seniorů a v které by byly zástupci všech politických stran, zastoupených v zastupitelstvu města.
Ing. Tomáš Kučera
(Více čtěte na webu města Velká Bíteš.)

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru