Zimní období je časem přikrmování zvěře

SrnaS přicházejícím podzimem se z krajiny ztrácí vypěstované zemědělské plodiny, postupně žloutne a usychá podstatná část bylinného pokryvu a tím se výrazně snižuje potravní nabídka pro živočišnou říši. Zvířata v krajině se tomuto stavu přizpůsobila různorodě. Část z nich odletěla do teplých krajů, nebo se například uložila k zimnímu spánku. Některá změnila srst na zimní, vytvořila si potřebné zásoby, ať už tukové nebo zásoby potravy.

I přes všechna tato přizpůsobení je zima pro zvěř velice náročným obdobím. „Přesto, že potravní nabídka v lesích v souvislosti s probíhající kůrovcovou kalamitou z převážné většiny vzrostla, je zvěř v tomto období do určité míry závislá na přikrmování. O to se starají zejména myslivci, kteří se snaží přilepšit nejen lesní zvěři, ale i dalším živočichům,“ přibližuje vedoucí krajského odboru životního prostředí a zemědělství Eva Horná.
„Všichni známe ten obrázek, kdy v místech, kde myslivci předkládají zvěři různé pochoutky, můžeme pozorovat, jak hodují celá hejna ptactva,“ doplňuje Eva Horná. Myslivci v tomto období zakládají do krmelců seno, sušený jetel nebo například letninu, dále obilí, žaludy a do lizu sůl. Že má zvěř v tomto období o vylepšení jídelníčku veliký zájem, je vidět podle množství stop u přikrmovacích zařízení. V nich je kromě jiného k vidění nejen objemové krmivo, ale také jadrné nebo dužnaté. V rámci toho, jak se zvěř soustřeďuje na jednom místě, je možné provést i jejich sčítání.
I přes intenzivní péči myslivců dochází také k úhynu zvěře. Důvodů může být celá řada. Mezi hlavní, kromě průběhu zimy, bohužel patří i tlak turistů, kteří se v přírodě pohybují. Zvěř je návštěvníky přírody přeháněná z místa na místo, tím je stresována a je nucena vydávat nepřirozeně vysoké množství energie. Významným stresorem může být i volné pobíhání psů. Zvěři může být tímto způsobem přivozen například zápal plic, což může ve svém důsledku vést až k úhynům zvěře.
Jiří Bartoš, odbor životního prostředí a zemědělství
Krajský úřad Kraje Vysočina
tisk@kr­‑vysocina.cz

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru