COOP otevře prodejnu budoucnosti. Zákazník se obslouží sám i v noci

COOP VMSkupina COOP otevře první supermarket, kde si zákazníci nakoupí dvacet čtyři hodin sedm dní v týdnu.

Ke vstupu do obchodu potřebují bankovní identitu. Zaplatí na samoobslužných pokladnách, které odemknou dveře.


První prodejna budoucnosti bez personálu podle uvedeného zdroje má otevřít již v únoru v jihočeských Strakonicích, v pořadí druhou by měla být prodejna v Českém Krumlově a další by měly následovat.
Nový koncept cílí na menší a střední města. Hlavní výhodou je naprostá časová svoboda zákazníka. Problém řady venkovských obchodů je, že se lidé z práce z větších měst vracejí v době, kdy už jsou obchody v místě jejich bydliště zavřené. Skupina chce novým formátem oslovit i mladší ročníky, které nemají problémy pracovat s technologiemi.
Další výhodou jsou podle COOPu nižší náklady na provoz. Prodejny ušetří na personálu. Ve zkrácené standardní otevírací době se bez něj obchod sice neobejde, ale vystačí si s menším počtem zaměstnanců, kteří budou provádět několik úkonů: například plnit regály zbožím a prodávat na pokladně. S personálem se zpočátku počítá i proto, aby měli senioři možnost obrátit se na něj. Ten jim bude novinku vysvětlovat.
Mimo otevírací dobu bude prodejna zcela bezobslužná. Nedostupný bude jen pultový prodej lahůdek, které budou nakrájené dopředu.
Obchod otevře bankovní identita, prostor střeží kamery
Vstup do obchodu bude podléhat dvojí identifikaci zákazníka, který musí mít zařízenou bankovní identitu a také speciální aplikaci v mobilním telefonu. Dveře se otevřou pomocí platební karty tak jako na pobočkách některých bank. Aplikace slouží hlavně ke spárování zákazníka s nákupním systémem. Prostor navíc střeží kamery, takže díky nim a díky bankovní identitě budou zákazníci snadno dohledatelní.
Dalšími technologiemi, kterými jsou nové obchody vybaveny, jsou samoobslužné pokladny, které po zaplacení odemknou zákazníkům východ.
Při placení na samoobslužných pokladnách je v českých obchodech někdy v praxi problém a vyžadují asistenci. Jednu z potenciálních kolizí – prodej alkoholu dětem a mladistvým – odbourává bankovní identita, která garantuje věk 18 let.
Počáteční problémy by měl odstraňovat personál, vybavený vzdáleným přístupem ke správě systému včetně pokladny.
Připravila: redakce ML
(Zdroj: seznamzpravy.cz)

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru