Řidič měl na vozidle letní pneumatiky a havaroval

Nehoda1Ač je to k nevíře, najdou se i tací řidiči, kteří si na zimu nepřezují pneu. Tento hazard se stal osudným kupříkladu mladému řidiči mercedesu. Nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky a nejel při pravém okraji vozovky, kdy dostal s vozidlem smyk, při kterém skončilo vozidlo na levém boku mimo komunikaci. Policisté ohledáním vozidla zjistili, že má letní pneumatiky. Na vozidle vznikla hmotná škoda ve výši minimálně 80 000 korun. Řidič byl odvezen do nemocnice.


Zimní pneu od 1. 11. do 31. 3.
Policisté v této souvislosti znovu apelují na řidiče, aby dodržovali zákon o provozu na pozemních komunikacích, který upravuje použití zimních pneumatik při jízdě na všech silnicích na území České republiky. Řidič je podle něho povinen na vozidle užít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat. U motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3500 kg musí být zimní pneumatiky umístěny na všech kolech vozidla a hloubka dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 4 mm. Vozidla s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg musí mít zimní pneumatiky umístěny na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Hloubka hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 6 mm.
U dopravních nehod, při kterých by měla nepřítomnost zimních pneumatik přímý vliv na vznik nebo průběh dopravní nehody, musí policisté přihlédnout při šetření k této skutečnosti. Při dopravní nehodě se zapisuje do protokolu také informace o použitých pneumatikách na zúčastněných vozidlech. Tento protokol pak bude předán České kanceláři pojistitelů. „Policisté mohou řidičům uložit v příkazním řízení pokutu ve výši až dva tisíce korun. Pokud by řidič jízdou na nevhodných pneumatikách ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu, mohou policisté zakázat řidiči další jízdu s tímto vozidlem,“ dodala závěrem tisková mluvčí policie.
-připr. red, zdroj pol. Foto: pčr-

Nehoda2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru