Příspěvky na podporu myslivosti výrazně vzrostly

bazantiV České republice má myslivost jedinečnou podobu, a právě pro to byla Ministerstvem kultury České republiky zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví České republiky. A protože je zvěř podle zákona o myslivosti přírodní bohatství, je jen krůček k tomu, aby stát podporoval vybrané myslivecké činnosti.

Podoba podpory je obsažena v platném znění nařízení vlády č. 30/2014 Sb., podle kterého jsou poskytovány finanční příspěvky např. na zlepšování životního prostředí zvěře, ozeleňování krajiny včetně oplocování dřevin, podporu ohrožených druhů zvěře, oborní chovy zvěře se vzácnými druhy a poddruhy, dále na použití loveckých dravců v ochraně rostlin, preventivní veterinárně léčebné akce a zdolávání nákaz v chovech zvěře či chov a výcvik národních plemen loveckých psů a dravců.
Tradičně je podporováno třeba zřízení a údržba políček pro zvěř nebo napajedel. Podporována jsou i odchytová zařízení na divoká prasata, u kterých je od letošního roku změna v požadavcích na technické vybavení, nebo betonové nory na odchyt lišek. Cílem této podpory je napomoci redukci stavů vybraných druhů zvěře,“ uvedl Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí a dodal: „uživateli honiteb, kteří pečují o zvěř a honitby jsou především dobrovolné myslivecké spolky. Je dobře, že jejich snaha a zájem o zlepšování životního prostředí na Vysočině je podporována.“
Administraci žádostí o příspěvky zajišťují od roku 2015 krajské úřady. Od té doby se podoba poskytovaných příspěvků průběžně upravuje. Od letošního roku, kromě drobných změn spíše technického rázu, je nově povinností žadatele, který je právnickou osobou evidující skutečného majitele podle zákona, přiložit k žádosti úplný výpis údajů o skutečném majiteli právnické osoby, který není starší než 3 měsíce od okamžiku podání žádosti. Tato povinnost se obvykle týká i mysliveckých spolků. Podrobnější informace mohou žadatelé získat od pracovníků oddělení lesního hospodářství a myslivosti zdejšího krajského úřadu.
Tak, jak se postupně mění podoba pravidel poskytování příspěvků a jejich zaměření, mění se i počet žádostí a celková výše vyplacené podpory. K výraznému nárůstu dochází od roku 2019. Krajský úřad, který žádosti o státní dotace administruje, vždy žadatelům poskytuje maximální podporu a součinnost.

-krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru