• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Studentky ve Francii zaujal systém středoškolské výuky. Noví zájemci se mohou hlásit do 28. 2.

Studentky ve Francii zaujal systém středoškolské výuky. Noví zájemci se mohou hlásit do 28. 2.

Francie2Adéla Prokopová z Telče, Apolena Šindelářová ze Žďáru nad Sázavou a Daniella Pidmalivska z Jihlavy mají za sebou první půlrok svého studia na francouzských gymnáziích v oblasti Champagne­‑Ardenne, a to v rámci programu Rok ve Francii. Díky spolupráci Kraje Vysočina, Francouzského institutu v Praze (IFP) a škol ve francouzském partnerském regionu Grand Est mají jedinečnou možnost absolvovat jednoroční středoškolské studium podle stejného školního rozvrhu jako jejich francouzští spolužáci.

Adéla navštěvuje gymnázium v Romilly­‑sur­‑Seine a Apolena v Chaumontu. Daniella vstupovala do programu ze Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava­‑Helenín, obor Arts Management. I pro ni se podařilo najít vhodnou školu – studuje obor Aplikované umění na Lycée Marc Chagall v Remeši.

Adéla a Apolena se s námi podělily o zážitky spojené s jejich studiem ve Francii.
Jak se Vám studuje, jak je to náročné? Co Vám ve studiu jde, co Vás baví?
Adéla: Studuje se mi velmi dobře, i když začátky byly náročné. Bylo těžké se třeba 2 hodiny soustředit na látku, ale po dvou měsících se má francouzština velmi zlepšila. Ve většině předmětů nyní rozumím, snažím se v hodinách zapojovat do aktivit a tím pádem mě to i více baví a na hodiny se těším. Mám ráda předměty, jako je filozofie, angličtina, španělština, ale i hudba nebo mravní a občanská výchova.
Apolena: Studuji dvě školy zároveň, tu ve Francii a tu v Česku, abych se zase za rok mohla vrátit ke své třídě. Takže je to náročnější, ale učitelé a moji francouzští i čeští spolužáci jsou velmi vstřícní a snaží se mi se vším pomoci. Překvapila mě vysoká úroveň Francouzů v matematice. Jsem ráda, že jsem si matematiku vybrala jako jeden z hlavních předmětů.
Co je na životě ve Francii zajímavého, co byste doporučily ostatním?
Adéla: Velice se mi zamlouvají tzv. grasse matinée, což znamená, že si o víkendu přispíte a máte pozdní snídani. Dále mě zaujal školský systém středních škol, který připomíná spíše školu vysokou – rozvrh hodin, dlouhé hodiny, třeba až 120 minut. Dále mám ráda jakékoliv místní oslavy, při kterých je samozřejmá velká večeře minimálně o pěti chodech a například i sborové zpívání.
Apolena: Zmínila bych francouzskou kuchyni. Zjistila jsem, že šneci, i když na začátku vypadají nepoživatelně, jsou opravdu dobré jídlo (musí se správně připravit) a stojí za to je zkusit, stejně jako další francouzské speciality.
Jak trávíte volný čas?
Adéla: Když mám volný čas, většinou se chodím učit do přírody nebo prozkoumávám město. O víkendech pro mě připravuje program rodina. Navštívili jsme již spoustu krásných měst jako je Nogent­‑sur­‑Seine, Provins a zámek Château de La Motte­‑Tilly, Byla jsem také na představení známého provazochodce Didiera Pasquetta „Mezi oblohou a zemí“ nebo na tanečním představení Tap Factory.
Apolena: Ve středu končíme s vyučováním ve 12:00, takže toho s kamarády využíváme a projdeme se do města nebo na nákupy. Před Vánoci jsme zašli na veřejné kluziště na náměstí. Ve čtvrtek před večeří navštěvuji kroužek tance. Občas přijede k mé hostitelské rodině návštěva, se kterou hrajeme deskové hry, nebo jedeme my k někomu na večeři.
Čím je pro Vás zajímavé město, kde studujete?
Adéla: Co mě zde nejvíce zaujalo, je příroda v městě Romilly­‑sur­‑Seine. Kříží se tu totiž spousta kanálů ze Seiny a kolem nich je nádherná příroda a Parc de la Béchère.
Apolena: Líbí se mi skryté uličky v Chaumontu. V parcích a na kruhových objezdech bývají zajímavé sochy (z kamene, ze dřeva i z drátů). Je to město umění.

Program Rok ve Francii / Kraj Vysočina – Grand Est, který pořádá Kraj Vysočina ve spolupráci s IFP a školským úřadem v Remeši, je určen pro žáky studující na střední škole v Kraji Vysočina ve věku 15 až 17 let, kteří se rozhodnou rozvinout a zlepšit své dovednosti ve francouzském jazyce, prohloubit své mezikulturní znalosti, poznat způsob života Francouzů a prožít obohacující zkušenost. Podmínkami jsou základní znalost francouzského jazyka (úroveň DELF A2), ale zejména chuť, zájem a odhodlanost, samostatnost a podpora ze strany rodičů. Studenti se učí podle stejných osnov jako jejich francouzští spolužáci, přes týden bydlí na internátě, o víkendech pak v hostitelské rodině.
Náklady na roční studijní pobyt se pohybují kolem 110 000 Kč. Na pokrytí části nákladů spojených se studijním pobytem v partnerském regionu Grand Est může kraj poskytnout stipendium ve výši 50 000 korun. Peníze vyplácí po úspěšném zakončení školního roku. Studenti jsou do programu každoročně vybíráni na základě výběrového řízení.
Přihlášky pro následující školní rok 2022/2023 je možné podávat do 28. února 2022. Více informací k programu Rok ve Francii / Kraj Vysočina – Grand Est lze najít na webu https://www.kr­‑vysocina.cz/rok­‑ve­‑francii­‑kraj­‑vysocina­‑grand­‑est/d-4067474/p1=76711, případně poskytne Jan Skála z oddělení vnějších vztahů Krajského úřadu Kraje Vysočina, e­‑mail: skala.j@kr­‑vysocina.cz.

-krú-

Francie

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru