• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina: Znáte příběhy výjimečných lidí? Dejte nám o nich vědět

Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina: Znáte příběhy výjimečných lidí? Dejte nám o nich vědět

KrajAž do konce března je možné navrhnout osobnosti na udělení Nejvyššího ocenění Kraje Vysočina.

Nominace na dřevěnou, skleněnou a kamennou medaili jsou přijímány prostřednictvím členů krajského zastupitelstva. Od roku 2008 jde o nejdůležitější a nejprestižnější společenskou akci v regionu. Během 14 let byly oceněny dvě stovky osobností. Každoročně se seznam rozrůstá o novou desítku laureátů.
„Říkáte si, že znáte osobu, která by si zasloužila ocenění kraje? Žije ve vaší blízkosti mimořádný člověk, který je pro své okolí vzorem, jeho práce, aktivity, činy, koníčky jsou natolik výrazné, že bychom o nich měli v kraji vědět? Často může jít o velice nenápadné a skromné lidi, kteří své úspěchy sdílejí jen se svým okolím, a my bychom jim, pokud nám pomůžete, rádi věnovali zaslouženou pozornost. Dejte nám o nich vědět. Všechny doručené nominace ještě posoudí výbor pro udělování medailí. Jeho členové z návrhů vyberou a doporučí konkrétní osoby krajskému zastupitelstvu ke schválení. Jen pro úplnost ještě doplňuji, že Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina je čestné ocenění, které není spojováno s žádnou finanční ani jinou výhodou,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina.
Dřevěná medaile je určena pro mladé talenty, lidi, kteří se neostýchají najít si své místo ve společnosti, mají dobře našlápnuto v umění, vědě, věnují se moderním technologiím nebo se zapojili do mimořádných projektů, které obohatili vlastními nápady, tedy mají potřebu měnit svět v dobrém slova smyslu.
Skleněné medaile jsou určeny těm, kdo jednorázovým činem, nebo svojí dlouholetou prací přispěli významně k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Tito zkušení, moudří a tvůrčí lidé už v rámci společnosti zanechali znatelnou stopu a jejich práce společnosti zásadně prospěla nebo ji ovlivnila.
Kamenná medaile je nejvyšším oceněním Kraje Vysočina. Je určená tomu, kdo se svojí dlouhodobou prací zasadil o významný prospěch obyvatel Vysočiny. Je udělována za celoživotní práci, nepřehlédnutelné úspěchy, ale i za výjimečné počiny.
Slavnostní vyhlášení osobností Kraje Vysočina a předání nejvyšších ocenění je naplánováno na začátek listopadu.
V loňském roce bylo nejvyšší ocenění Kraje Vysočina uděleno například hejtmanovi kraje Jiřímu Běhounkovi, zpěvačce Martě Kubišové, emeritními primáři Janu Betlachovi, kameramanu Jaromíru Šofrovi nebo divadelní designérce Barboře Šenoltové.
Kompletní přehled oceněných je postupně aktualizován na https://www.kr-vysocina.cz/oceneni.asp.
Přehled zastupitelů Kraje Vysočina, na které se může veřejnost obrátit s nominací na Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina je na Samospráva | Kraj Vysočina (kr-vysocina.cz).

-krú-

    Reklama
  • Servis lesni techniky
  • Grilovani
  • Malirstvi
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru