Válka sužuje Ukrajinu. Pomáhají také lidé z našeho města

pomoc ukrajincum_dovoz_do_vm2_foto_fcb_alex_kaminarasOd 24. února, kdy na Ukrajinu vstoupila ruská vojska, je tato válka tématem číslo jedna. Není proto divu, že jsou na útěku už tisíce rodin a jejich počet zřejmě ještě poroste. Solidarita lidí s postiženou oblastí je veliká, a to jak v případě vojenské, materiální či finanční pomoci, anebo prostou podporou na sociálních sítích. K ní se připojil i náš kraj a město.


„Odsuzuji porušení mezinárodního práva ze strany Ruska, uznání samozvaných ’republik’ a protestuji proti invazi ruských okupačních vojsk na území jiného suverénního státu – Ukrajiny,“ vyjádřil svůj postoj starosta Velkého Meziříčí Alexandros Kaminaras, „je jasné, že nejefektivnější možnosti pomoci ze strany České republiky má v rukou Vláda ČR Úřad vlády ČR, přesto věřím, že i malá pomoc a podpora, která může být v možnostech našeho města, má smysl. Proto svolám bezpečnostní radu ORP Velké Meziříčí, abychom se pobavili o možnostech pomoci ze strany našeho města v dlouhodobém horizontu – například v podobě nabídky nouzového ubytování prostřednictvím Ministerstva vnitra České republiky atp.,“ dodal starosta.

Uprchlíci našli dočasný azyl na radnici

Po celé zemi již probíhají humanitární sbírky, a někteří lidé neváhali vyrazit pomoci sami. Jak uvedl starosta města na svém facebookovém profilu, zatímco oficiální web města zůstal až do nedělního večera bez jediné zmínky o celé situaci, dobrovolníci z Velkého Meziříčí přivezli do našeho města sedm ukrajinských uprchlíků již v sobotu 26. února večer.
„Chci popsat, co se právě odehrálo na radnici a požádat veřejnost o zvážení realizace ukvapených záchranných akcí pro Ukrajince přímo na hranicích. Smekám klobouk až k zemi před Janem Dvořákem, Josefem Markem a Janem Zemánkem, kteří před chvílí úspěšně dopravili do Velkého Meziříčí sedm lidí prchajících z Kyjeva. Všimněte si (na fotografiích – pozn. red.), kolik toho ti lidé s sebou mají – je to všechno, co jim pro teď zbylo,“ uvedl starosta.
Po žádosti o zajištění navazujícího transportu, kterou starosta během odpoledne od výše zmíněných obdržel, dále odcestovalo těchto sedm lidí v dodávce velkomeziříčských hasičů a mířili do Prahy. Vyzdvihl také ochotu dobrovolného hasiče Stanislava Kratochvíla, který byl schopný rychle a pozitivně reagovat a dodávku řídit.
„Čtyři z těchto uprchlíků zůstávají v Praze a připojí se ke svému příbuznému, tři zítra ráno vyrážejí dále – snad do Itálie,“ zmínil mimo jiné A. Kaminaras.
Podle jeho slov tato konkrétní mise snad dopadla v rámci možností dobře. I přesto starosta apeluje na občany, aby jednali s rozmyslem a ne ukvapeně. „Po tom, co jsem se s pány bavil je více než jasné, že v tuto chvíli nemá vůbec žádný smysl vydávat se na cestu bez konkrétního napojení na nějakého koordinátora pomoci, který je přímo na hranicích, a čekat, že tam někomu pomůžete nebo ho naberete do auta a odvezete do bezpečí. Situace se má tak, že desetitisíce lidí čekají na odbavení na ukrajinské části hranice a na té slovenské je bezpočet řidičů, kteří nemají koho vézt nebo chcete­‑li zachraňovat. Velký počet přijíždějících aut z Evropy s nabídkou pomoci v rámci transportu lidí nebo dovozu materiální pomoci ještě více komplikuje dopravní situaci u hranic. Materiální pomoc je skutečně potřeba, ale na území Ukrajiny – tam je obtížné ji dostat.
Proto pokud uvažujete o cestě na hranice tzv. „na vlastní pěst“, zkuste to přehodnotit a podpořte Ukrajince spíše finančním příspěvkem zaslaným na některou z oficiálních sbírek. Pokud tam skutečně chcete za každou cenu jet, vezměte s sebou dětské sedačky – ty jsou prý nedostatkovým zbožím. Zkusme, prosím, pár dnů vyčkat a nepodnikat výpravy, které můžou situaci na místě spíše znepřehlednit. Uvědomme si, že tato krize vznikala týdny. Její řešení bude trvat mnohem déle. Nesnažme se proto situaci zachránit ze dne na den. Ti lidé budou naši pomoc potřebovat i za měsíc nebo za půl roku.
Velmi potřebné budou ubytovací kapacity na našem území. Už teď máme ve Velkém Meziříčí možnost ubytovat přes 50 lidí. Moc si vážím vašich nabídek pomoci – děkuji Petru Fejtovi a Marii Bulové,“ dodal ještě starosta Kaminaras. Poděkování také náleželo starostovu bratrovi Filipovi, Radku Holoubkovi, Tadeáši Lencovi a dalším, kteří se taktéž operativně do akce zapojili a dovezli lidem, kteří uprchli, základní potřeby jako vodu, jídlo a oblečení.

Lidé v ČR odsuzují ruskou agresi

Na Václavském náměstí v Praze se v neděli 27. února setkalo na 60 000 demonstrujících, kteří odsoudili agresi Putina na Ukrajině. „Nyní je potřeba, abychom pomohli všemi silami. Naše města připravují konkrétní formy pomoci, Vláda ČR dělá maximum včetně dodávky zbraní,“ znělo z úst některých.

Putin se hájí tím, že nebyla jiná šance

Ruský prezident Vladimir Putin se hájí tím, že vstup ruských vojsk na Ukrajinu byl vynuceným opatřením. Rusku podle hlavy státu hrozila vážná bezpečnostní rizika, a proto „nezbyly žádné šance pro jiný postup“, uvedl na svém webu list Vedomosti s odvoláním na záběry, které ze schůzky odvysílala televize Rossija 24. (Zdroj: https://stars24.cz/). Navíc v neděli se v médiích objevila zpráva, že Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Zdůvodnil to „agresivním prohlášením členských zemí NATO“, uvedly agentury. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga však jde o nebezpečnou rétoriku.

Zelenskyj vyzývá Putina k jednacímu stolu

Pokud nám dneska nepomůžete, válka zítra zaklepe na vaše dveře, vzkázal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj lídrům svobodného světa. Zelenskyj také vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se zapojili do obrany Ukrajiny a Evropy. Rovněž v pátek znovu vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zasedl k jednacímu stolu. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ovšem předtím řekl, že Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, až Ukrajina složí zbraně.

Připravila: redakce ML

   

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru