V Meziříčí je registrováno přes 160 ukrajinských uprchlíků

pomoc ukrajincum_dovoz_do_vm_foto_fcb_alex_kaminarasV současné době je podle sdělení vedení města ve Velkém Meziříčí přes 160 ukrajinských uprchlíků. Jsou zde zaregistrovaní přes Krajské centrum pomoci Ukrajině.

Město Velké Meziříčí zaznamenalo první příchozí z Ukrajiny už v sobotu 26. 2., ať už tím, že někteří jenom projížděli, anebo jiní přijeli za příbuzným, který zde pracuje.


„Vytvořili jsme s pomocí našeho odboru sociálních věcí a zdravotnictví svůj improvizovaný organizační systém, protože nevznikl koordinovaný systém pomoci pro uprchlíky,“ uvedl starosta města Velké Meziříčí, jak se s nenadálou situací vedení vypořádalo, „dvě pracovnice jsme pověřili, aby vykonávaly takzvané operátory a pomáhaly s poradenstvím příchozím lidem. A na ně jsme odkazovali také poskytovatele pomoci, ať už šlo o nabídky ubytování či materiální pomoci a podobně.“
Všechny způsoby pomoci, které je město schopno poskytovat, jdou na jeho náklady a nutno zmínit, že jde o krátkodobý horizont pomoci. „Dlouhodobě je to ale pro nás finančně neudržitelné,“ říká na rovinu starosta a přiznává, že je z toho lehce nervózní.
Lidé bydlí v pokojích hotelového typu a jejich děti chodí do adaptační skupiny, která byla ve městě zřízena. Obě věci jsou ale jak ze strany poskytovatele, tak ze strany uživatele, na krátkou dobu a dlouhodobě není ani pro jednu stranu přijatelná. A nikdo není schopen říct, jak dlouho konflikt na Ukrajině potrvá a tím i naše pomoc.
Lidé, kteří byli nuceni ze své země odejít, našli zázemí a ubytování jednak v soukromých domech, ale také v ubytovnách firem či penzionech a hotelích. „Jde převážně o ženy s dětmi – těch je v našem městě kolem padesáti a jsou ve věku do 15 let. Pro ně vznikly adaptační skupiny, z nichž jedna funguje v Dóze. Chod této skupiny zajišťuje ředitelka Dózy ve spolupráci s městem. Středisko potřebuje lektory alespoň základně jazykově vybavené, kteří se o ukrajinské děti starají. „Hlásí se nám lektoři, ale také například bývalí učitelé z domu sociálních služeb,“ upřesnil místostarosta města. Jde o to, aby zmíněný lektor bych schopen fungovat minimálně čtyři hodiny denně, buď dopoledne či odpoledne. Se zařazením dětí do českých tříd je problém kvůli jazyku, ukrajinské děti neumí česky, některé sice zvládají angličtinu, ale vzhledem k věkovému rozmezí jich není moc. „Jde zejména o předškolní a školní děti ve věku do 15 let,“ doplnili zástupci města.
Nedávné usnesení vlády bude lehce navyšovat příspěvek na ubytování pro poskytovatele, ale ani to z dlouhodobějšího hlediska není dostačující. „Už se začalo mluvit například o vybudování sídlišť z mobilních buněk a podobně, je otázka, zda to situaci vyřeší. Možnosti, které jsme měli, jsme využili,“ řeklo mimo jiné vedení města.
Pomoc nabídla kromě Dózy také Základní umělecká škola, ale také základní školy. Složitá problematika se nadále řeší.

-připr. red. ML-

    Reklama
  • Servis lesni techniky
  • Grilovani
  • Malirstvi
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru