Zastupitelé rozdělili přebytek. Z něho opraví i most u vily

most VilaPožadavky na volné zdroje z přebytku hospodaření za loňský rok převyšovaly sumu, kterou nakonec mohli velkomeziříčští zastupitelé rozdělit. Volné zdroje k rozdělení v roce 2018 se tedy pohybovaly kolem 36 milionů korun.

Zatímco požadavky na plánované akce v letošním roce se vyšplhaly na více než 96 milionů korun, což představuje o cca šedesát milionů více.


Zastupitelé města Velké Meziříčí tak na svém zasedání v úterý 13. února rozdělili oněch 36.397.956 korun. Zmíněné zasedání se konalo v rekordně krátkém čase, trvalo něco málo přes hodinu (k tématu též na straně 2).
Nejvíce peněz z uvedené částky ukrojila plánovaná oprava mostu u Jelínkovy vily (viz foto nahoře), a to celkem 17.300.000 korun.
Další vysokou částku přidělili zastupitelé správnímu odboru Městského úřadu ve Velkém Meziříčí. Jde o 11 milionů 355 tisíc korun na projekt dle výzvy IROP – Bezpečné a moderní služby města Velké Meziříčí.
Další 2 miliony 742 tisíc padne na projektovou dokumentaci obchvatu, milion tři sta tisíc pak na výměnu křesel (včetně dovozu a montáže) v kinosále Jupiter clubu ve Velkém Meziříčí. Krom toho ještě Jupiter club dostane dalších 80 tisíc korun na výměnu podlahové krytiny taktéž v kinosále a 100 tisíc na výměnu odtahového ventilátoru.
(Naproti tomu požadavek Jupiter clubu na vzduchotechniku a klimatizaci v kině za 3.280.000 se ocitl v odložených akcích.)
Další milion korun budou stát výkupy pozemků na obchvat, necelých milion dvě stě tisíc půjde na příspěvek Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko – rekonstrukce vodovodu K Novému světu.
Silnice II/360 JV obchvat IV. etapa – rozšíření projektu přijde na 146.000, realizace úspor požární zbrojnice - rozšíření PD na 43 tisíc.
Na realizaci veřejného osvětlení ul. Záviškova připadlo z přebytku celkem 800 tisíc korun a na projektovou dokumentaci na veřejné osvětlení ul. Záviškova 91 tisíc. Necelých dvě stě tisíc pak jde na zapracování územních plánů na web a úpravy ÚAP (novela stav. zák.) a cca 100 tisících na dokončení územního plánu (průmyslová zóna) Petráveč.

Na koho se nedostalo

Peníze nevyšly na koupi luteránského gymnázia, které by město stálo celkem 21 milionů korun, nedostalo se ale ani na stavebně technický průzkum luteránského gymnázia.
S prázdnou odešly i další akce. Například opravy povrchů po kanálu a vodě plus opravy komunikací na Záviškově ulici za 5 milionů korun, úpravy po demolici jatek na Nábřeží včetně opravy komunikace za 4.633.000 Kč, realizace úspor energie v objektu požární zbrojnice (dotace 2.588 tis.) za 10.891.000, veřejné osvětlení Palouky (850.000), oprava dešťové kanalizace u Peňázů (pod koupalištěm) za 390 tisíc Kč, chodník Vrchovecká (1.500.000), výměna oken radnice, která by přišla na 1.940.000 Kč, internát Hornoměstská – PD DPS (změna PD pro SP a PDS) za 816 tisíc Kč.
Ani přesto, že město našlo finance v rozpočtu na výkup pozemku za 734 tisíc korun pro potřeby městské knihovny, na studii za 50 tisíc, která by zpracovala rozšíření zdejší knihovny, se v přebytku už peníze nenašly.
Požadavky odboru školství zůstaly také nevyslyšeny, a to od financí na výměny oken, rekonstrukcí kuchyní či vybavení kuchyní až po opravy venkovních částí školních budov nebo malování apod.
Také Dóza svůj požadavek na opravu budovy po statickém posouzení ve výši 1.100.000 neprosadila.
Celkové náklady do školství by činily necelých 12 milionů korun.

Rozpočtová opatření

Zastupitelstvo schválilo ale některá rozpočtová opatření. Např. z fondu technických služeb půjde 438 tisíc korun na opravu fasády budovy TS na Karlově, kam se provozovna přestěhovala před pár lety, ale také dotace pro zdejší gymnázium ve výši 20 tisíc Kč na studentské výměnné pobyty v Itálii a studentů italské školy v letošním roce.
-red, měú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru