Vysočina podpoří stipendii i budoucí pediatry, kteří chtějí ordinovat v terénu

Vysocina mapaVysočina rozšířila portfolio podpory zaměřené na získání nových lékařů. Tentokrát o speciální stipendia pro budoucí pediatry, kteří uvažují na Vysočině o otevření vlastní praxe.
„Každý z nich bude mít nárok po dobu maximálně dvou let na pravidelnou 100 tisícovou krajskou stipendijní podporu. Na stipendia pro letošní rok rada z rozpočtu vyhradila celkem dva miliony korun. Stipendijní motivací chce vedení kraje pomoci nejen vlastním nemocnicím, ale nově v konkrétních případech i terénu s nedostatkem lékařů,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.


Nová stipendijní podpora je určená pro mediky v pátém a šestém ročníku. Po ukončení vysoké školy a následného několikaletého povinného specializačního vzdělávání by v regionu měli zůstat pracovat minimálně tak dlouho, jak dlouho budou pobírat stipendium.
Nově nabídnutá stipendia mají pomoci k přirozené obměně dětských lékařů, kteří jsou v kraji často v důchodovém věku. V současné době jich chybí na Vysočině přibližně dvě desítky. I přesto, že kraj i obce hledají možnosti, jak zdravotnickou péči personálně zajistit, povinnost získat pro své klienty platící zdravotní pojištění dostupnou péči mají především zdravotní pojišťovny.
„Kraj Vysočina prostřednictvím stipendijní politiky už několik let podporuje studium budoucích zdravotních sester a praktických lékařů. Od ledna letošního roku mohou stipendium získat také budoucí zubaři. Další motivací pro nástup do kmenového stavu krajských nemocnic jsou krajské náborové příspěvky, na které má Kraj Vysočina v rozpočtu v letošním roce až 5 miliónů korun. Jsou vypláceny prostřednictvím krajských nemocnic,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.
-krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru