• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Štvou vás kazítka? Europoslanci požadují právo na opravu, odolnější výrobky a delší záruku

Štvou vás kazítka? Europoslanci požadují právo na opravu, odolnější výrobky a delší záruku

pocitacEvropský parlament (EP) se již více než deset let zasazuje o zlepšení práva spotřebitelů na opravu a přijal dvě usnesení, která obsahují řadu konkrétních návrhů. Ty by zajistily, že opravy budou systematické, nákladově efektivní a atraktivní.

Navrhovaná opatření mají lépe chránit práva spotřebitelů na opravu jejich výrobků. Těmito vodítky by se měla řídit Evropská komise, která má v nejbližší době představit legislativní návrh na toto téma.
Zatímco dnes existuje právo na opravu pouze po dobu, kdy je výrobek v záruce, tj. z pravidla dva roky, po přijetí těchto opatření by mohl mít zákazník nárok na opravu i po vypršení záruky. Zároveň se řeší i případný nárok na opravu takových poruch, na které se v současné době záruka nevztahuje. V neposlední řadě by se také mohla prodloužit samotná doba záruky.
„Ochraně spotřebitele se v Evropském parlamentu věnuji celou dobu svého působení a jsem ráda, že Parlament vyslyšel volání spotřebitelů, aby se posílila jejich práva na opravu zakoupeného zboží. Důležité je, aby měl zákazník nárok na opravu výrobku, který se porouchá, a to i po skončení oficiální záruky. To znamená, že byste měli mít možnost získat náhradní díly ke své staré pračce, i když se už nebude tento typ na trhu prodávat. Z výzkumů jasně vyplývá, že zákazníci preferují možnost opravy před nákupem nového výrobku a my jim tuto možnost musíme dát,“ říká jedna z europoslankyň.
Výrobci by měli také lépe informovat o všech komponentech výrobků. „Kdyby zákazník měl možnost zjistit, zda výrobek neobsahuje kazítko, nebo­‑li software, který způsobuje umělé zastarávání produktů a vede k jejich chybovosti záhy po skončení záruky, šlo by se o zlomový moment. Všichni jsme určitě zažili nepříjemnou situaci, kdy nám výrobek po dvou letech z ničeho nic odešel, a museli jsme si koupit nový, neboť nám nic jiného nezbývalo,“ vysvětluje europoslankyně. Poslanci také považují definici obchodníků, kteří hovoří o zastarávání, za nekalou praktiku.
Evropský parlament tedy přijal ve čtvrtek 7. dubna své požadavky na připravovaný návrh o právu na opravu, který by Komise měla představit do konce roku 2022, a to 509 hlasy (3 byly proti a 13 se zdrželo hlasování).
Podle průzkumu Eurobarometru se 79 % občanů EU domnívá, že by výrobci měli mít povinnost usnadnit opravu digitálních zařízení nebo výměnu jejich jednotlivých částí, a 77 % by raději opravilo svá zařízení, než aby si koupilo nová. Elektronický odpad je nejrychleji rostoucím typem odpadu na světě – v roce 2019 ho bylo vyřazeno více než 53 milionů tun.

Připravila: Iva Horká (zdroj: TZ EP)

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru