Férová snídaně na Holém vrchu

FairTZradeKoná se 14. května 2022 v 9.30 na Holém vrchu, za deště v Cyrilově v hasičce.

Po dvou letech covidových verzí se konečně Férová snídaně vrací ke své podstatě, tedy komunitnímu pikniku na podporu pěstitelů ve světě. Vždy druhou květnovou neděli na Světový den pro fair trade se v celé republice schází lidé za stejným účelem. Férově posnídat.


Protože kdo z nás nemá rád dobrý kafe, čaj, čokoládu nebo banán? Ani jednu z těchto věcí nemáme zrovna z vlastní zahrádky, ale doma je máme všichni. Smyslem tohoto setkání je tedy projevení zájmu o životy pěstitelů těchto dobrot, kteří jsou z daleké Afriky, Asie a Latinské Ameriky. My všichni je můžeme podpořit. Třeba jen tím, že společnou snídaní šíříme povědomí o jejich situaci a také o značce fair trade, kterou můžeme hledat v regálech obchodů. Není to však jediný důvod k setkání. Důležitou roli pro nás hrají také místní farmáři a lokální potraviny. Jde to krásně spojit. A taky jsme se společně dlouho neviděli. Tak co myslíte?
Co je dobré vědět?
Férová snídaně je největší česká akce na podporu pěstitelů ve světě. Setkáním zvyšujeme povědomí o značce fair trade. Pořádají ji od roku 2011 dobrovolníci na téměř dvě stě místech v republice. V roce 2019 se na 193 místech v ČR sešlo 8189 lidí. Mrkněte na mapu, na kolika místech a kde se snídaně koná letos. Bory jsou tam taky :) www.fairtrade.cz – zapojte se, férová snídaně.
Fair trade, neboli férový obchod, umožňuje pěstitelům vstoupit do obchodního řetězce, ve kterém mají možnost se svou vlastní prací uživit za důstojných podmínek. V systému fairtrade se hledí na spravedlivé ceny, dodržování lidských a pracovních práv a šetrnost k přírodě. V obchodě najdete výrobky faitraide pod tímto označením.
Co s sebou na snídani?
Podporujeme pěstitele ve světě, proto je ideální si na snídani sbalit termosku s kávou, čajem nebo džusem s označením fairtrade. Už dávno neseženete certifikované výrobky jen ve specializovaných prodejnách, ale i ve velkých supermarketech v našem okolí (Kaufland, Lidl, Billa, Penny, Drogerie DM, Rossmann). Vhodné je třeba něco upéct, kde můžeme zkombinovat fairtradové suroviny s těmi lokálními. Pokud nemáte na pečení zrovna chuť ani náladu, stačí namazat chleba domácí marmeládou, medem nebo sýrem od farmáře.
Nezapomeňte na deku, hrnky, nůž nebo lžíci a pokud máte děti, tak klidně i něco pro ně. Třeba síť na houpání nebo míč.
https://www.bory.cz/ 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru