Vzpomínáme na oběti války, a nyní sami pociťujeme její nebezpečí

Tragedie copyV podvečer 6. května se na městském hřbitově Karlov sešli představitelé města, zástupci z řad politických klubů a další vážení hosté včetně místních občanů, aby uctili památku obětí Velkomeziříčské tragédie.

Společně si připomněli již 77. výročí neblahých událostí z konce II. světové války. Pietní akt se po dvou letech uskutečnil s doprovodným programem a za účasti veřejnosti. Vedení města včetně zástupců z řad politických klubů symbolicky položili věnce ke zrenovovanému památníku padlých a projevili tak svoji duchovní účast.
Slova na úvod se zhostil starosta města Alexandros Kaminaras.
Poté přítomným zarecitovala báseň Konvalinky od Jaroslava Seiferta studentka Gymnázia Velké Meziříčí, Ráchel Žejšková.
Pozvání k účasti přijala také členka Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Eva Decroix, která rovněž pronesla k přítomným proslov.
Sérii projevů uzavřela pamětnice a zástupkyně Českého svazu bojovníků za svobodu, paní Jitka Rousová.
Závěrem zazněla státní hymna.

Potomci osvoboditelů se nepoučili a nyní sami zabíjejí

Ačkoliv by se během dlouhých 77 let, kdy skončila druhá světová válka, mohlo zdát, že v tomto století nám nic nehrozí, opak je pravdou. Během vzpomínky na oběti velkomeziříčské tragédie na místním hřbitově zazněla pochopitelně slova o současném konfliktu na Ukrajině. „A tak my, zástupci současných generací se znepokojením sledujeme právě probíhající válku v přímém přenosu. Poprvé po téměř osmdesáti letech si pouze nepřipomínáme hrůzy dávných událostí, ale sami popisujeme to, co se právě děje za branami naší země,“ připomněl mimo jiné v proslovu starosta města Velké Meziříčí, „jsme svědky informační války. Je třeba hlasitě ukázat na toho, kdo se zločinu proti míru dopouští. Ve druhé světové válce to byli Němci, a je velmi smutné, že tehdejší osvoboditelé byli ti, jejichž potomci se nepoučili a nyní sami zabíjejí a ničí – tedy Rusové v čele s Putinem…“

-redakce ML-

Tragedie1Tragedie Tragedie

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru