Rada města chce po firmě Content vysvětlit systém při ukládání sítí

kabelyVratislav Čamek, jednatel velkomeziříčské firmy Content, která se zabývá mimo jiné dodávkami prací a služeb v oborech telekomunikací, vodárenství, plynárenství, energetiky a stavebnictví, bude muset na příštím zasedání rady vysvětlovat systém, podle kterého ukládá sítě do městských pozemků. Uvedl to starosta města Josef Komínek na tiskové konferenci tento týden.

Společnost Content, jež dle údajů na svém webu dále pronajímá i optická vlákna, požádala o zřízení věcných břemen na uložené metropolitní sítě do pozemků města Velké Meziříčí.
„Před zápisem věcných břemen do katastru nemovitostí je nutné tato břemena geometricky zaměřit. Vzhledem k tomu, že jde o rozsáhlé území, bude vhodnější zaměřit a zapsat věcná břemena sítí v několika etapách. Za každou etapu majitel uhradí 20 tisíc korun plus DPH. Celkem tedy za čtyři etapy 80 tisíc korun. První část zahrnuje vodojem-pošta, druhá část pošta-Čechovy sady, třetí Náměstí-Hliniště a čtvrtý úsek jsou mosty a lávky. „Jde vpodstatě o celé město, bude trvat odhadem půl roku, " dodal starosta Komínek s tím, že metropolitní síť byla na pozemku města uložena v souladu se stavebním zákonem.
Nová rada města však tento systém chce vysvětlit. O vysvětlení žádali také novináři na tiskové konferenci tento týden, uspokojivou odpověď však také nedostali. Jde o princip, zrealizuje se stavba a dejme tomu za půl roku se teprve zaměří? ptali se novináři.
„Město samo o sobě má zájem, aby tato věcná břemena tam byla, abychom věděli i u jiných sítí, kde nám co leží, usnadní nám to práci v případě, že tam budeme dělat nějaké záměry, něco budovat, tak budeme vědět, že právě tyto sítě tam už jsou,“ vysvětloval Komínek. Ten uvedl, že jde o více firem, a že by bylo dobré, aby se tento krok, udělal i s nimi. „Tohle je první firma, která to chce dát do nějakého legálního stavu. Chce to zaměřit a po každém zaměření to rada města odsouhlasí,“ dodal Komínek, „on to svým způsobem dělat nemusí, ale dělá to proto, aby město vědělo, kde jaké sítě má."
Na otázku, jaký systém fungoval například v Čechových sadech, kdy zmíněná firma prováděla pro město pokládku optického kabelu na kameru u domova pro seniory a podle smlouvy měl být v příkopu položen jeden kabel pro město, a nakonec tam byla položeny i soukromé kabely Contentu, starosta Komínek odpověděl, že V. Čamek zpětně tehdejší radu pod vedením Radovana Necida požádal o souhlas s uložením věcného břemene ve výši 20 tisíc korun. Naskýtá se otázka, zda je tento postup správný, legalizovat něco zpětně. „Ano, i podobné otázky padaly na zasedání rady, i tohle bude muset pan Čamek radním na příštím zasedání rady vysvětlit. Další termín jednání rady je podle harmonogramu 7. března.
„Kabelová televize má také po městě kabely, o kterých město neví, kde přesně leží," doplnil ještě Komínek s tím, že tento „systém-nesystém" funguje na velkomeziříčské radnici už dlouhou řadu let.
Připravila: redakce ML

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru